Den här sidan är ett resultat av ett genuint intresse för allt som har med andra världskriget att göra. Redan som liten grabb under mitten på sjuttiotalet satt jag tillsammans med min far och storebror i TV-rummet och såg den brittiska TV serien, En värld i krig, med Hans Villius skorrande berättarröst. Serien fångade mig och lade senare grunden till ett intresse för hur platserna har bevarats för eftervärlden. Har dom bevarats och vad finns i så fall att se? Hittills har jag sedan 1996 besökt ca 700 platser, övervägande i Europa, och fortfarande är det lika intressant och spännande att upptäcka historien.

 

Min dokumentation bygger på hur platsen såg ut när jag besökte den och vad jag då visste fanns att se och hade möjlighet att dokumentera. Många platser återvänder jag därför till om tillfälle ges eftersom det finns mer att upptäcka och dokumentera. Jag är mer historiskt lagd än fotografiskt lagd och bildernas kvalitet och kvantitet kan därför ibland lämna en del att önska.

 

En del platser är stämningsfulla och ger historisk rättvisa, andra inte. Många platser förändras över tid, ibland till det bättre, ibland till det sämre. Att rangordna dem är omöjligt, förväntan, sinnesstämning och yttre faktorer avgör upplevelsen, oberoende av de historiska händelser som ägt rum på platsen.

 

Jag har också märkt att historien i många fall blivit till en affärsidé, ofta med god hjälp av populärmedia och sociala medier. Hitler, nazismen, förintelsen och kriget blir till ett varumärke där gränsen mellan trivialisering och historisering försvinner. Detta gör att historien riskerar att degraderas till en sevärdhet eller turistattraktion där selfien blir viktigare än de historiska händelser som ägde rum på  platsen.

 

Resorna har jag planerat och genomfört själv. Då kan jag lägga upp dem precis så som jag önskar och behöver inte anpassa mig till andra. Oftast hyr jag bil på plats. Ibland har jag rest med likasinnade vänner, ibland med familj, men oftast själv. De gånger jag anlitat guide/chaufför har det varit av logistiska och språkmässiga skäl. I dessa länder har besöksmålen legat utanför städerna och svåra att nå om man inte behärskar språket eller om landet i fråga inte omfattas av det västeuropeiska GPS nätet. Numera gäller detta endast Ryssland.

 

Tomas Karlsson, Karlstad

 

E-post: blondie98@telia.com

 

Telefon: 070-001 63 32