Niepolomice


Strax öster om Krakow ligger det en förort som heter Niepolomice och där i ett skogsområde mördade tyskarna ca 1600 personer vid två tillfällen. Den 27 augusti 1942 sköts drygt 600 lokala judar och begravdes i massgravar. Den 11 december 1943 sköts på samma område ca 1000 polacker, däribland Krakows borgmästare Stanislaw Klimecki.

Genom skogsområdet löper också en järnvägslinje där den polska hemmaarmén (Armija Krajowa) genomförde ett attentat mot Generalguvernementets ledare Hans Frank. Frank hade av Hitler utnämnts till högste civila ledare över Generalguvernementet (GG) i det ockuperade Polen. Frank installerade sitt ämbete i Krakow och slottet Wawel och införde ett skräckvälde. Frank hatade inte bara judar utan även polacker som han mer eller mindre likställde med judar. Som generalguvernör bar Frank ett övergripande ansvar för alla de gärningar och mord som utfördes inom GG.

Hans huvudsakliga mål var att förinta varenda jude inom GG, förslava polackerna och återbefolka GG med tyskar. I egenskap av generalguvernör blev han även en måltavla för den polska hemmaarmén som satt ihop en lista över tyska ledare som i en underjordisk rättegång dömts till döden. Högst upp listan var Hans Frank. Men Frank var välbevakad och svår att komma åt. Natten till den 30 januari 1944 färdades Frank i ett specialtåg på väg till Lviv (nuvarande Ukraina). När tåget passerade skogsområdet utlöstes en sprängladdning som fick tåget att spåra ur men utan att vare sig Frank eller någon annan dog.

Nuvarande status: Monument (2019).

Läge: 50°00'40.11"N 20°13'19.31"E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Monumenten ligger i ett stort strövområde. Hade attentatet mot Frank lyckats så hade det varit jämförbart med attentatet mot Heydrich i maj 1942. Båda stod högt inom den nazistiska hierarkin och båda var hatade i de länder de huserade i och var därmed potentiella mål för motståndsgrupper. Om Frank fallit offer så hade tyskarnas hämnd troligtvis varit i paritet med den hämnd som de tog efter mordet på Heydrich.

Litteraturtips: Lukas, Richard C: Forgotten Holocaust: The Poles Under German Occupation 1939–1944 (2008).