Odessa hamn


Odessa ockuperades den 16 oktober 1941 av tyska och rumänska styrkor. Dagen efter beordrades alla kvarvarande judiska män att anmäla sig. Mellan 3000 – 4000 män anmälde sig och togs sedan till ett fängelse där de torterades och sedan ner till hamnen där de mördades av Einsatzkommando 11b och rumänska säkerhetsförband. Under massakern mördades även tusentals sårade sovjetiska sjömän som lämnats kvar i staden efter att övriga evakuerats. Kropparna dränktes sedan in i bensin och sattes i brand.

Nuvarande status: Monument (2009).

Läge: 46°25'39.66"N 30°43'40.11"E

Att ta sig dit: Spårvagn.

Kommentar:

Odessa är inte bara en stad utan det är också namnet på ett mytomspunnet nätverk som hjälpte nazistiska krigsförbrytare. Odessa är i detta fall en förkortning av Organisation der ehemaligen SSAngehörigen och har inget som helst att göra med staden Odessa. Enligt myten bestod nätverket av f.d. SS män som hjälpte sina forna kamrater med pengar, falska papper och flykt undan rättvisan. Men dess existens och insatser är kraftigt överdrivna, mycket tack vare Frederick Forsyth bestseller från 1972, Täcknamn ODESSA. Boken filmatiserades också 1974 med Jon Voight och Maximillian Schell i huvudrollerna. Den kände ”nazistjägaren” Simon Wiesenthal hävdade starkt att ODESSA var ett existerande nätverk som verkligen gjorde skäl för sitt namn och rykte.

Men ODESSA:s existens går inte att verifiera, snarare är det så att ODESSA på sätt och vis har fått klä namn åt alla de mindre (verkliga eller inte) nätverk som existerade och hjälpte nazister (och andra) på flykt i efterkrigstidens Europa. Men med populärmedias hjälp har myten levt vidare om ett nazistiskt nätverk som lurade i kulisserna redo att hjälpa och lägga grunden för ett Fjärde rike. Men myten om ODESSA har även utnyttjas av nazisympatisörer för att skrämma och ge ett sken av att vara uppbackad av något stort. Många gånger kan faktiskt ryktet om något vara lika effektivt som något reellt, det gäller bara att hålla det vid liv. Var det någon som såg till att hålla myten om ODESSA vid liv var det Wiesenthal, bättre marknadsföring gick knappast att få.

Litteraturtips: Arad, Yitzhak: Holocaust in the Soviet union (2009).