Warschau KL


I maj 1943 slogs upproret i Warszawas getto ner av nazisterna och gettot låg mer eller mindre i ruiner. För att rensa upp bland ruinerna i gettot upprättades på sommaren ett koncentrationsläger som fick namnet KL Warschau. Inom lägret låg det redan ett befintligt fängelse som kallades för Gesiowka men detta visade sig vara alldeles för litet. För att bygga ut lägret med baracker hämtades fångar från bl.a. Tyskland och Auschwitz. När lägret stod klart hade det en kapacitet på ca 5000 fångar. Kommendant för lägret blev SS-Obersturmbannführer Wilhelm Göcke och sedan SS-Hauptsturmführer Nikolaus Herbet. Det fanns ytterligare 4 st. läger/fängelser i närheten som hette Kolo, Bonifraterska, Zachodnia I och II men som tillsammans med Gesiowka kom att utgöra KL Warschau.

I april 1944 underställdes lägret Majdaneks organisation. På våren 1944 började tyskarna bygga ett krematorium men trots att det blev färdigställt på sommaren 1944 hann det aldrig användas eftersom tyskarna började evakuera lägret i slutet på juli 1944. Fram till dess hade döda fångar kremerats över öppna eldar. Ca 1800 fångar som var för sjuka för att evakueras mördades medan ca 4000 fångar tvingades iväg på en s.k. dödsmarsch och som sedermera hamnade i Dachau. Ett hundratal fångar lämnades kvar i lägret och dessa befriades i samband med Warszawa upproret. Flera av dessa fångar anslöt sig sedan till den polska hemma armén och deltog under det resterande Warszawa upproret. Lägret förstördes fullständigt under upproret. Uppskattningsvis dog ca 20 000 människor under lägrets existens.

Nuvarande status: Raserat med monument (2015).

Läge: 52°13'26.14" N 20°58'05.69" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Förutom lite ruiner vid Kolo finns det ingenting kvar av de fem lägren. KL Warschau (Zachodnia) är också sammankopplat med en enormt stor gaskammare (630 kvadratmeter) som skall ha upprättats i en tunnel (Bema tunneln) i närheten av Zachodnia stationen. Vittnesmål hävdar att tusentals polacker mördades i tunneln, men gaskammaren är kontroversiell i bemärkelsen att det är tveksamt om den existerat. Kritiker hävdar att gaskammarens utformning skiljer sig från de som nazisterna byggde eftersom den här var både stor och hade högt i tak. De gaskammare som nazisterna byggde i bl.a. förintelselägren var betydligt mindre och hade betydligt lägre tak. Efter kriget öppnades tunneln återigen för trafik. Vissa teorier hävdar att den ventilationsutrustning som fanns för att vädra ur gaskammaren skrotades i samband med en renovering av tunneln i mitten på nittiotalet. Vid monumentet vid Zachodnia benämns lägret som ett förintelseläger men kring detta råder det som sagt delade meningar. Det är dessutom högst osannolikt med tanke på begreppets starka koppling till den judiska förintelsen att det kan användas i andra sammanhang.

Litteraturtips: Davies, Norman: Slaget om Warszawa: upproret 1944 (2004).