Stranice


En av de värsta krigsförbrytelserna som tyskarna gjorde sig skyldiga till i Slovenien ägde rum den 12 februari 1945 i närheten av Stranice där tyskarna hängde 100 personer. Bakgrunden till massakern går tillbaka till den 2 februari samma månad då en hög tysk distriktsledare, Anton Dorfmeister, sårades dödligt i ett bakhåll i Tesno gorge. Som hämnd beslöt tyskarna att hänga 100 slovenska fångar som hämtades från fängelserna i Celje, Maribor och Trbovlje. Dagen före massakern samlades fångarna i fängelset Stari Pisker i Celje. Klockan 08.00 nästa dag började tyskarna transportera fångarna gruppvis till Stranice ca 1,5 mil norr om Celje där de hängdes i äppelträd längs vägen.

Platsen var välbevakad och två slovenska kollaboratörer anmälde sig som frivilliga för att genomföra hängningarna. Upp till fem personer kunde hängas från ett och samma träd och allt övervakades av högrankade officerare från Gestapo. Hängningarna höll på fram till klockan 12.00 och kropparna fick hänga kvar till klockan 14.00 då de plockades ner av andra fångar och begravdes i två massgravar. Det har inte kunnat fastställas om det verkligen var exakt 100 fångar som hängdes den dagen. Det man vet är i alla fall att det var en fånge som inte hängdes, denne fånge försökte nämligen fly men sköts ner av vakter.

Nuvarande status: Museum/monument (2011).

Läge: 46° 21' 2.74" N 15° 20' 51.84" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Äppelträden är sedan länge borta, men de två massgravarna (en med 40 respektive 60 offer) är välvårdade och det finns en minnestavla med namnen på de mördade. Det finns även ett litet enkelt museum utan några regelbundna öppettider på platsen. Vill man besöka museet kontaktar man Museum of recent history i Celje som mer än gärna hjälper till med ett besök. Massakern har fått symbolisera tyskarnas brutalitet i Slovenien.

Litteraturtips: Pavlowitch, Steven: Hitler’s New Disorder: The Second World War in Yugoslavia (2008).