Zagreb – Ustasha HQ

När Tyskland invaderade Jugoslavien i april 1941 utropades den oberoende kroatiska staten som leddes av Ante Pavelic ultranationalistiska fascistiska parti Ustasha. Partiet förlade sitt högkvarter i Zagreb och staden utropades också till huvudstad. Landet kom till större delar att bestå av nuvarande Kroatien och Bosnien samt mindre delar av Slovenien och Serbien. Någon självständighet stat kom det dok aldrig att bli utan förblev en lydstat till det nazistiska Tyskland och Pavelic reste och träffade Hitler vid ett flertal tillfällen. Partiet drevs av en rasistisk/nationalistisk ideologi där serber, judar och romer förföljdes och mördades. Koncentrationsläger upprättades runt om i det oberoende Kroatien. Mest kända är Jasenovac och Stara Gradiska.

 

Staten upphörde att existera i samband med Tysklands nederlag i maj 1945. De första åren efter kriget vistades Pavelic i Italien men flydde till 1948 till Argentina där han levde under Perons beskydd. 1957 utsattes han för ett mordförsök och Jugoslavien begärde honom utlämnad. I rädsla för att bli utlämnad flydde han till Chile, men redan efter ca fyra månader flyttade han till det fascistiska Spanien där han blev kvar fram till sin död 1959. Han ligger begravd på San Isidore kyrkogården i Madrid.

Nuvarande status: Bevarat (2023).

Läge: 45°48'33.82"N 15°59'13.83"E

Att ta sig dit: Spårvagn.

Kommentar:

Det finns inga monument eller något annat som informerar om byggnadens historia. Idag (2023) verkar det vara en blandning av bostäder och kontor som huserar i byggnaden. Några 100 meter från byggnaden vid Zagrebs centralstation finns ett lokomotiv bevarat intill ett minnesmonument tillägnat de offer som mördades av antingen Ustasha eller tyskarna. Lokomotivet användes för att transportera fångar till olika koncentrationsläger i Kroatien.

Litteraturtips:

Pavlowitch, Steven: Hitler’s New Disorder: The Second World War in Yugoslavia (2008).