Saranda


I södra Albanien längs Adriatiska havet och ca 15 kilometer sjövägen från den grekiska ön Korfu ligger semesterorten Saranda. 1934 fick den rumänske historikern Nicolae Iorga (1871 – 1940) ett litet territorium i staden i gåva av den albanske kungen för sin tolkning och sina insatser av den albanska historien. Iorga gav i sin tur halva territoriet till den rumänska staten som därmed fick tillgång till hamnen i Saranda. Från hamnen fick rumänerna access till Medelhavet. Hamnen kom dock aldrig att bli någon strategisk punkt för rumänsk sjöfart vare sig ekonomiskt eller militärt.

1937 grundade den rumänska staten den rumänska koncession i Saranda för att administrera territoriet. Den rumänska koncessionen bestod endast av civil personal och någon militär närvaro förekom inte under de tre år den existerade. 1937 ockuperade italienska styrkor Albanien och därmed även den rumänska koncessionen. Den fortsatte utan någon reell makt att existera fram till 1940 då den upphörde för att återuppstå igen mellan 1942 och 1944. Efter krigsslutet 1945 kom den aldrig att återinföras. Koncessionen var aldrig att någon politisk eller militär angelägenhet för endera parter. När Italien ockuperade Albanien valde rumänerna att inte agera. Klämd mellan två stormakter, Sovjetunionen och Tyskland (Italiens allierade), lät de det hela bero.

Nuvarande status: Bevarad med monument (2018).

Läge: 39°52'25.81" N 20°00'30.59" E (harbour).

Att ta sig dit: Promenad.

Kommentar:

Saranda försöker etablera sig som en semesterort och kan enkelt nås med båt från den grekiska ön Korfu. Det finns även ett flertal hotell längs strandpromenaden och prisläget är lägre än på de grekiska öarna. Vart den rumänska koncessionen var förlagd har jag inte lyckats fastställa. Antingen var det i en byggnad strax ovanför strandpromenaden eller i ett hus ca tre kilometer norr om Saranda som numera är ett hotell. Iorga är alltjämt en respekterad person i Albanien och längs med strandpromenaden finns en byst av honom.

Litteraturtips: Catherwood, Christopher: The Balkans in World War II (2003).