Boortmeerbeek


Den 19 april 1943 avgick konvoj XX från transitlägret Mechelen norr om Bryssel. Med på konvojen fanns 1631 judiska män, kvinnor och barn och destinationen var Auschwitz i det tyskockuperade Polen. Drygt en kilometer sydöst om stationen i Boortmeerbeek lyckades tre belgiska motståndsmännen med något så enkelt som att vifta med en lampa få stopp på tåget och öppna en utav vagnarna. I det tumult som då uppstod lyckades sjutton judar fly. När tumultet lagt sig och tåget kunde fortsätta lyckades ytterligare drygt hundra judar fly, mycket tack vare att lokföraren höll låg hastighet för att möjliggöra flykt.

Sammanlagt lyckades så många som 233 judar fly, men av dessa infångades 89 och sattes senare på nya transporter. 26 personer dog också efter att de hoppat av tåget, antingen sköts de eller så dog de av fallet. Konvoj XX anlände till Auschwitz den 22 april och knappt 900 av judarna skickades direkt till lägrets gaskammare. Drygt 500 valdes ut till slavarbete och av dessa överlevde ca 150 kriget. De tre som stoppat tåget flydde på cykel, av dessa överlevde två kriget medan den tredje mördades av tyskarna under 1944. Konvoj XX sägs vara den enda som attackerades under hela kriget. 

Nuvarande status: Monument (2022).

Läge: 50°58' 55.32" N 04°34' 21.35" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Vid stationen finns det ett modernt monument. Ca en kilometer söderut från stationen, längs spåret, och på platsen där attacken ägde rum, finns det en liten informationstavla. Om det verkligen var så att detta var det enda lyckade försöket kan säkert diskuteras. Men det fråntar inte eller förminskar denna händelse och den risk de som planerade och genomförde den utsatte sig för. Men vi ska nog inte utesluta att ytterligare någon transport utsattes för liknande aktion av lika modiga människor någon annanstans i det ockuperade Europa.

Litteraturtips: Gilbert, Martin: The Holocaust: A History of the Jews of Europe During the Second World War (1987).