Rivesaltes


Strax norr om Perpignan i sydöstra Frankrike ca fem mil från den spanska gränsen upprättade den franska armén en militärbas i ett område som heter Rivesaltes. Lägret kallades också för Joffre efter den franske generalen Joseph Joffre (1852 – 1931) som föddes i Rivesaltes. Pga. dess närhet till den spanska gränsen fungerade det som ett interneringsläger för spanska flyktingar som flydde undan det spanska inbördeskriget. I samband med krigsutbrottet 1939 blev lägret återigen en militärbas för att året därpå bli ett flyktingläger för spanska flyktingar som flydde undan Franco. Efter Frankrikes kapitulation och delning i juni 1940 hamnade lägret i den fria zonen under Vichyregimens kontroll.

Klockan 05.00 på morgonen den 26 augusti 1942 genomfördes omfattande razzior i södra Frankrike i jakt på utländska judar. Razziorna genomfördes av fransk polis och gendarmer och Rivesaltes blev ett transitläger för arresterade judar. Mellan augusti och oktober 1942 deporterades ca 1700 judar från Rivesaltes till Drancy i Paris utkanter och därifrån vidare till Auschwitz eller Sobibor. Efter att den fria zonen ockuperades i november 1942 avvecklades transitlägret och blev istället ett militärläger för den tyska armén. Tyskarna lämnade lägret i augusti 1944 och Frankrike kom återigen fram till 1948 använda att det som ett interneringsläger för bl.a. tyska och italienska krigsfångar. Mellan 1986 och 2007 fungerade lägret som ett flyktingläger för personer som illegalt flytt till Frankrike.

Nuvarande status: Delvis bevarat/raserat med monument (2011).

Adress: Chemin de Tuchan à Sainte-Marie, 66600 Rivesaltes.

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Efter att lägret avvecklats 2007 har det förfallit men har förklarats som kulturhistorisk mark och det är väl tänkt att det vid sidan av monumenten skall upprättas ett museum. Med tanke på lägrets långa existens måste givetvis barackerna ha genomgått vissa renoveringar och förändringar under tidens lopp. En del av lägret är otillgängligt men en stor del kan besökas dygnet runt. Barackerna ser likadana ut och finns utspridda på ett stort område och det kan faktiskt vara bra att ta ut något eller några riktmärken så att man vet var man är. Barackerna är som sagt i ett eländigt skick och det ligger bråte och annat skräp på området så man bör vara försiktig för att undvika skador, framförallt när man går in i barackerna. Förutom all bråte finns det även öppna brunnar som kan vara svåra att upptäcka. Rivesaltes ligger i ett ganska kargt landskap med inslag av bergsöken. Den är därmed väldig olik den miljö som finns i övriga Europa och på så vis blir det faktiskt problematiskt att associera platsen med nazismens brott.

Litteraturtips: Weisberg, Richard H: Vichy Law and the Holocaust in France (1998).