Rivieran (Dragoon)


Den 15 augusti 1944, drygt två månader efter att de västallierade invaderat den franska nordkusten i början på juni 1944, genomfördes en invasion av den franska sydkusten. Dock i något mindre omfattning och betydligt mindre dramatisk än den i norr. Invasionen kallades för operation Dragoon och inleddes med att kommandosoldater landsteg den 14 augusti. Tidigt på morgonen den 15 augusti 1944 luftlandsattes amerikanska fallskärmsjägare vid Le Muy, ca två mil inåt land för att säkra en viktig knytpunkt. Själva landstigningen inleddes någon timme senare med ett sedvanligt bombardement av de tyska försvarsställningarna. Därefter landsteg trupperna på tre utvalda stränder, Alpha vid Cavalaire-sur-Mer, Delta vid Saint Tropez och Camel vid Saint Raphael. Endast vid Camel möttes invasionsstyrkorna av något nämnvärt motstånd. Landstigningen blev således en stor framgång och ett brofäste kunde omgående etableras. Redan den 17 augusti gav det tyska överkommandot order om att södra Frankrike skulle överges och trupperna förflyttas norrut för att stärka upp fronten där. Själva slaget om Sydfrankrike pågick till den 14 september.

Nuvarande status: Museum/monument/krigskyrkogårdar (2016).

Läge: 43° 25'02 N, 6° 50'44 E (Dramont Beach).

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Landstigningen på den franska Rivieran märks inte alls i samma utsträckning som den på den franska nordkusten (Normandie). Om turismen i Normandie mångt och mycket präglas av landstigningen och både museer och monument står som spön i backen råder det motsatta förhållandet på den franska Rivieran. Men helt obemärkt har det inte gått förbi även om lyxvillorna, lyxbåtarna och de magnifika stränderna är det som gjort Rivieran till vad det är. Det finns lite monument både här och där och det mest intressanta är nog det som står vid Dramont Beach, ca 6 -7 mil söder om Nice. Här finns en bevarad landstigningsbåt, monument samt i alla fall minst 2 st. bunkrar/värn. Fortsätter man västerut längs kusten så finns det ytterligare monument. Vid Saint Maxine finns även underdelen av en Sherman stridsvagn bevarad vid stranden.

Inåt land finns det även några museer, bl.a. vid Le Muy finns ett litet men intressant museum. Ca 5 mil nordväst om Dramont Beach i Draguignan finns det en amerikansk krigskyrkogård (Rhone American Cemetery and Memorial). En mycket välskött och stillsam kyrkogård med 860 gravar som med sina vita kors starkt påminner om den mer kända vid Omaha Beach i Normandie. Den är absolut värd ett besök och det finns informationstavlor som integrerats i memorialet på ett stillsamt och värdigt sätt. Det är en märklig känsla att de som vilar här har mer eller mindre fallit bort i den kollektiva minnesbilden av kriget i Västeuropa. Man brukar säga att segrarna skriver historien men även bland segrarna väljer man vad som ska prägla minnesbilden bland segrarna och i den bilden finns det inte plats för operation Dragoon.

Litteraturtips: Breuer, William: Operation Dragoon: The Allied Invasion of the South of France (1996).