Saumur


Drygt 30 mil sydväst om Paris ligger Saumur och där finns ett imponerande stridsvagnsmuseum som heter Musée des Blindés. Museet spänner över flera tidsepoker och olika krig och en del av museet har en utställning med stridsvagnar från andra världskriget. I den tyska delen av denna utställning finns bl.a. den tyska stridsvagnen Tiger I, kanske den mest mytomspunna stridsvagnen som rullade på andra världskrigets slagfält. Den här Tigern tillhörde SS och övergavs av besättningen pga. motorfel vid Falaise fickan i augusti 1944. Den är i gott skick men ej körbar.

Nuvarande status: Museum (2014).

Adress: 1043 Route de Fontevraud, 49400 Saumur.

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Det få antalet (7-8 st.) av Tiger I som finns kvar och dess ryktbarhet gör den till en juvel bland andra världskrigets stridsvagnar. Det gör att varje gång jag närmar mig en ”Tiger” så infinner sig en speciell känsla som är svår att beskriva i termer av ord. Att i lugn ro få stå och titta på en ”Tiger” kan kanske jämföras med att få stå och titta på en tiger i en djungel. Båda är sällsynta och båda väcker en respekt inom respektive område. Museet har också en Kungstiger som mig veterligen är den enda existerande som är i körbart skick.

Av de övriga sex Tiger I som mig veterligen finns kvar, om än i skiftande skick, och kan besökas så finns två i Moskva (Lenino-Snegiri och Kubinka), en i Vimoutiers, Frankrike, en i vardera Bovington, England, Cairns, Australien och Fort Benning, Gerogia, USA. Ytterligare någon finns också i privat ägo.

Litteraturtips: Spielberger; Walter J: Tigers I and II and Their Variants (2007).