Denna grekiska ö i det Joniska havet utanför Greklands nordvästra kust och ett stenkast från Albanien hade när andra världskriget bröt en judisk befolkning på ca 2000. Judarna härstammade från Grekland, Italien och från den iberiska halvön, s.k. sefardiska judar. När Tyskland invaderade Grekland i april 1941 hamnade Korfu under italienskt styre. Italien samarbetade inte med tyskarna i den s.k. judefrågan så därför behövde inte judarna på Korfu frukta för sina liv. Det innebar inte att de inte utsattes för antijudiska åtgärder men de riskerade inte att utlämnas till tyskarna och med allt vad det skulle innebära. När Italien drog sig ur kriget i september 1943 ockuperade tyskarna områden som tidigare kontrollerats av Italien. Judarna på Korfu hamnade därmed under tysk kontroll.
Tyskarna införde omgående antijudiska lagar som fråntog judarna deras rättsliga, ekonomiska och politiska rättigheter men ännu så länge var det inte aktuellt att deportera dem. Detta ändrades i början på juni 1944 när tyskarna beslöt att deportera judar från den grekiska övärlden till Östeuropa. Tysk och grekisk polis genomförde razzior runt om på Korfu och arresterade sammanlagt ca 1800 judar. Dessa judar fördes till det gamla fortet i Korfu stad och fängslades. Ca 200 judar undkom arrestering eftersom de fann skydd hos kristna familjer. Den 10 juni 1944 deporterades judarna först sjövägen till Aten och sedan med tåg till Auschwitz dit de anlände i slutet på juni. I stort sett samtliga judar mördades i lägrets gaskammare.
Nuvarande status: Bevarat med monument (2018).
Läge: 39°37'31.13"N 19°55'06.38"E (monument).
Att ta sig dit: Promenad från centrala Korfu stad.
Litteraturtips: Gilberg, Martin: Holocaust: A History of the Jews of Europe During the Second World War (1987).
Det gamla fortet finns kvar och är ett av Korfus mest välbesökta turistmål men inget nämns om i händelserna i juni 1944 och vart judarna var fängslade känner jag inte till. Fortet användes också för att spela in scener till James Bond filmen Ur dödlig synvinkel (1981). I det gamla judiska kvarteret nedanför det nya fortet finns ett minnesmonument till minne av Korfus judar som mördades under kriget. Det finns även en synagoga (La Scuola Greca) kvar i kvarteret. Men av det som en gång var ett aktivt judiskt kvarter återstår inget och judarna på Korfu uppgår 2018 inte till mer än ca 80.