Korfu – Achilleion


I det Joniska havet och utanför den grekiska kusten ligger den grekiska ön Korfu. En ö som kejsarinnan av Österrike och drottningen av Ungern Elisabeth förälskade sig i så till den grad att hon mellan 1889 och 1891 lät bygga ett semesterpalats ca en mil söder om Korfu stad. Elisabeth var fascinerad av grekisk mytologi och då framförallt Achelleion och till dennes ära fick palatset bära hans namn. Palatset byggdes på en skogshöjd med magnifik utsikt och Elisabeth lät utsmycka det med allehanda lyx. Elisabeth besökte palatset så ofta hon kunde, men tyvärr fick hon inte njuta av palatset mer än ca sju år eftersom hon föll offer för en mördare 1898. Palatset kom sedan att stå tomt fram till 1907 då Elisabeths arvingar sålde palatset till den tyske kejsaren Wilhem II.

Kejsaren besökte palatset regelbundet och det blev på sätt och vis en diplomatisk högborg fram till 1914 då första världskriget bröt ut. Wilhelm lät också bygga en pir och en bro (Kejsarbron) vid strandkanten dit gäster kunde anlända med båt. Via bron (som gick över en väg) kunde sedan gästerna promenera upp till palatset. Bron förstördes ironiskt nog av tyskarna 1944 eftersom den var för låg och därför omöjliggjorde trupptransporter till öns södra delar.

Under första världskriget användes palatset som ett militärsjukhus för franska och serbiska soldater. Efter första världskriget tillföll palatset den grekiska staten. Under mellankrigstiden användes palatset och anslutande byggnader för olika syften och institutioner. Mellan 1941 och 1944 användes palatset som militärhögkvarter av först Italien och sedan av Tyskland efter att Italien dragit sig ur kriget i september 1943. Efter kriget återlämnades det till den grekiska staten och mellan 1962 och 1983 hyrdes det bl.a. ut till ett företag som inrättade ett casino på den översta våningen.

Nuvarande status: Bevarat med museum (2018).

Läge: 39°33'44.93"N 19°54'14.91"E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Palatset är 2018 Korfus kanske mest välbesökta museum och fokus ligger på Elisabeth och Wilhelm II. Dess främsta sevärdhet är en 8 meter hög staty av Achilles som kejsar Wilhelm II lär uppföra. Att det användes som militärhögkvarter nämns bara som en parentes. Palatset användes också för att spela in scener för James Bond filmen Ur dödlig synvinkel (1981).

Litteraturtips: Smith, Peter C: War in the Aegean: The Campaign for the Eastern Mediterranean in World War II (2008).