Rhodos


Denna grekiska ö, inte långt ifrån den turkiska kusten, tillhör de Sydegeiska öarna och erövrades 1912 av Italien från Turkiet. 1934 bodde ca 3700 judar på Rhodos, de flesta i Rhodos gamla stad. 1938 införde de italienska myndigheterna antisemitiska lagar vilket fick ca hälften av judarna att emigrera. I september 1943 drog sig Italien ur kriget vilket ledde till att tyskarna ockuperade tidigare italiensk kontrollerade områden, däribland Rhodos. Inledningsvis lämnades judarna på Rhodos i fred eftersom tyskarna först fokuserade på judarna på det grekiska fastlandet. Men i juni 1944 drogs snaran på Rhodos judar åt. Adolf Eichmann (som organiserade deportationerna av judar från ockuperade områden) skickade Anton Burger till Rhodos för att förbereda deportationen av Rhodos judar. Den 17 juli beordrades judarna att infinna sig vid speciella uppsamlingsområden. Därefter skickades de till det f.d. italienska flygvapnets högkvarter, precis utanför Rhodos gamla stad, där de fängslades.

Den 20 juli började tyskarna att arrestera de judar som fortfarande inte anmält sig. Sammanlagt samlades 1673 judar upp, utöver dessa undkom ca 40 judar tack vare att de hade turkiska pass. De som fängslades utsattes för både misshandel och plundring. Den 23 juli började tyskarna deportera judarna med fartyg från Rhodos hamn till Aten på det grekiska fastlandet. Sju judar dog under resan. Under resan gjordes även ett stopp på ön Kos där ca 140 judar hämtades upp. Resan till det grekiska fastlandet tog åtta dagar och framme i Aten sattes de i ett fängelse som kallades för Chaidari. Där fick de kvarstanna till den 3 augusti då de började deporteras till Auschwitz, en resa som tog ca två veckor. Ca 100 judar dog under resan. Efter ankomsten till Auschwitz valdes ca 400 judar ut till slavarbete, övriga ca 1200 skickades direkt till gaskamrarna eftersom de bedömdes vara oförmögna till arbete. Av de judar som deporterades från Rhodos dog 1604, de flesta i Auschwitz.

Nuvarande status: Bevarat med minnestavla (2016).

Läge: 36° 26´45 N, 28° 13´18 E

Att ta sig dit: Promenad från centrala Rhodos stad.

Kommentar:

På framsidan av det italienska flygvapnets högkvarter finns det en minnestavla. Vad byggnaden användes till 2016 känner jag inte till, men det verkade vara någon form av myndighet eftersom den var omgiven höga staket och låsta grindar. Den är även lätt att hitta eftersom den ligger precis utanför Rhodos gamla stan vid d’Amboise porten. Inne i Rhodos gamla stan på martyrernas torg finns ett minnesmonument tillägnat de judar från Rhodos som mördades av tyskarna. På en tvärgata vid torget finns en synagoga och där finns ett litet museum om Rhodos judar, bl.a. om Förintelsen. Att Rhodos judar deporterades till Auschwitz får på sätt och vis symbolisera den nazistiska nitiskheten och ambitionen om att judarna inom tyskkontrollerade områden skulle föras bort och mördas på speciella anvisade platser, även om det innebar enorma logistiska utmaningar.

Litteraturtips: Gilbert, Martin: The Holocaust: A History of the Jews of Europe During the Second World War (1987).