Westerbork


Westerbork var ett genomgångsläger (Durchgangslager) för holländska judar som samlats upp av Gestapo vid olika uppsamlingsaktioner runt om i Holland. Lägret upprättades av de holländska myndigheterna redan i oktober 1939 för att inhysa judiska flyktingar som immigrerat illegalt till Holland. Fram till slutet på 1941 fanns inte mer än ca 1000 fångar i lägret, men när nazisterna beslöt att Westerbork skulle användas som ett genomgångsläger anlände tusentals judar, men även ett litet antal zigenare. Mellan juli 1942 och september 1944 avgick 93 tåg från Westerbork, vanligtvis på tisdagar, med drygt 1000 personer med destination Auschwitz eller Sobibor. Mer än 80 procent av den holländska judiska befolkningen mördades i dessa två läger. Sammanlagt deporterades ca 105 000 judar från Westerbork.

I väntan på deportation fick en del av fångarna arbeta inom bl.a. den del av lägret som producerade krigsmaterial. Lägret var uppbyggt som ett koncentrationsläger med baracker för fångar, SS personal, arbetsbaracker, straffbaracker m.m. Förhållandena i lägret var jämfört med andra läger acceptabla med anledning av att nazisterna ville dölja lägrets egentliga innebörd. I de fall som fångar gjort sig skyldiga till någon form av brott och skulle straffas skickades de till något annat läger. Westerbork befriades den 12 april 1945, då var det endast ca 850 personer kvar i lägret. Det var till Westerbork som Anne Frank och hennes familj blev deporterade till efter att de blivit förråda och avslöjade vid sitt gömställe i Amsterdam i början på august 1944. Knappt en månad, den 3 september 1944,  deporterades hela familjen till Auschwitz och var den sista transporten som lämnade Westerbork med destination Auschwitz.

Nuvarande status: Raserat med museum (2000).

Adress: Hemeloor, 9433 Zwiggelte.

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Westerbork fungerade efter kriget bl.a. som ett temporärt fängelse för holländska kollaboratörer innan det i början på sextiotalet revs. Idag har vissa stängsel, vakttorn och baracker delvis rekonstrurerats på det forna lägerområdet. En av de rekonstrurerade barackerna lär ha varit där Anne Frank satt fängslad under hennes vistelse i lägret. Strax utanför lägret finns kommendantens villa bevarad och den är numera inglasad.

Litteraturtips: Gilbert, Martin: The Holocaust: A History of the Jews of Europe During the Second World War (1987).