Bikernieki


I östra Riga ligger det ett skogsområde som heter Bikernieki och där sköt nazisterna med hjälp av lokala kollaboratörer ca 40 000 judar mellan 1941 och 1944. De judar som mördades kom främst från gettot i Riga och de första avrättningarna genomfördes i början av december 1941. På senhösten 1941 deporterades tusentals tyska judar till Lettland och nazisterna behövde göra plats för dessa i ett redan överbefolkat getto. I slutet av november 1941 hade de första avrättningarna genomförts i ett annat skogsområde som heter Rumbula. Utrensningarna i Rigas getto var så omfattande att det krävdes ytterligare en avrättningsplats. Judarna fick oftast marschera till Bikernieki där de sedan ombads att klä av sig och gruppvis springa fram till avrättningsplatsen. Senare mördades även många tyska judar i både Bikernieki och Rumbula.

Nuvarande status: Monument (2007).

Läge: 56°57'46.64" N, 24°12'37.41" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Att lokala kollaboratörer assisterade och deltog aktivt vid avrättningar av judar i Östeuropa var inget unikt. Ett av de mest ökända förbanden var Sonderkommando Arájs under ledning av SS-Sturmbannführer Viktors Arájs. Kommandot deltog flitigt i mördandet av judar i främst Lettland men även i Vitryssland. Efter kriget arresterades Arájs av brittiska styrkor och hans inblandning i massakrer av judar var odiskutabel genom ett stort antal av varandra oberoende vittnen. Ändå frigavs han 1949 och kunde under falskt namn leva i Västtyskland fram till 1975 då han ställdes inför rätta för sin inblandning i massakrerna vid Rumbula. Han dömdes 1979 till livstids fängelse och dog i fängelset i Kassel 1988.

En annan framträdande person inom Sonderkommando Arájs var Arájs adjutant Herberts Cukurs. Cukurs hade flytt till Brasilien redan 1946 men 1965 spårades han upp av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad. Därefter gillrades en fälla i vilken en agent utgav sig för att vara en affärsman och lyckades lura Cukurs till ett möte i Montevideo, Uruguay.

I slutet på februari 1965 reste Cukurs till Montevideo för att träffa ”affärsmannen”. Därefter lurades Cukurs med till ett hus där fyra andra agenter väntade och när han klev in i huset överfölls och mördades han. Efter Sovjetunionens fall 1991 har Cukurs blivit ett ämne för debatt i Lettland. I maj 2005 öppnades t.o.m. en kontroversiell utställning om ”den nationalistiske hjälten Herberts Cukurs” där hans roll i Sonderkommando Arájs tonats ner. Det faktum att han mördades illegalt av israeliska agenter i ett neutralt land har använts som ett argument i rehabiliteringen av honom.

Litteraturtips: Arad, Yitzhak: Holocaust in the Soviet union (2009).