Akershus fästning


Nere vid hamnen i Oslo ligger Akershus fästning, en medeltida kungaborg som byggdes på 1600-talet som säte för kungliga representanter. Dess strategiska läge längst in i Oslofjorden gjorde den till en viktig del i försvaret av Oslo i fall en angripare närmade sig sjövägen. Under andra världskriget mellan 9 februari och 17 mars 42 avrättade den tyska ockupationsmakten vid tre tillfällen 42norska medborgare. Den 9 och 10 februari avrättades 28 personer som repressalie för att den norska motståndsrörelsen mördat chefen för den norska statspolisen Karl Marthinsen den 8 februari 1945. Marthinsen sköts ner i sin bil strax utanför hans hem i Oslo på väg till sitt arbete. Förutom dessa avrättningar avrättades också tre norska motståndsmän i augusti 1941. När Quisling efter kriget ställdes inför rätta hölls han fänglsad i fästningens kruttorn. Han dömdes till döden och avrättades vid kruttornet den 24 oktober 1945. 

Nuvarande status: Bevarat med museum (2019).

Adress: Akershus fästning, 0150 Oslo.

Att ta sig dit: Promenad från centrala Oslo.

Kommentar:

Fästningens läge ger en bra utsikt utöver Oslofjorden och Oslos hamnområde och är ett poulärt besöksmål för så väl oslobor som turister. På fästningen finns också ett Hjemmefrontsmusem om andra världskriget. På avrättningsplatsen där norska medborgare avrättades finns ett monument. Däremot finns det ingenting vid kruttornet som informerar att det var där som Quisling avrättades. Detta pga. att man från norsk sida inte vill att det ska bli en samlingspunkt för sympatisörer till Quisling. Quisling själv ligger begravd i familjegraven i Skien.  

Litteraturtips: Tamelander, Michael & Zetterling, Niklas: Den nionde april: Nazitysklands invasion av Norge 1940 (2010).