Austmarka


Ca tre mil öster om Kongsvinger och ca fem kilometer från den svenska gränsen ligger Austmarka. I mitten på november 1944 var två lastbilar på väg österut från Austmarka för att hämta ved, i den ena lastbilen fanns också två kurirer som skulle till Sverige. Normalt sett så brukade kurirer vandra i skogen för att undgå upptäckt, men av okända skäl valde de denna gång att lifta.  Efter ca 3,5 kilometer blev lastbilarna stoppade av en tysk patrull som ville se deras pass. Den första lastbilen släpptes vidare, men i den andra lastbilen började den ena av kurirerna, Rolf Sannes, att fumla med sin väska. Detta väckte misstankar hos tyskarna som beordrade alla tre att kliva ur lastbilen för närmare kontroll.

När tyskarna sökte igenom väskorna fann de bl.a. sovsäckar och pistoler tillverkade i England vilket stärkte misstankarna om att passagerarna inte var de de uppgav sig för att vara. Upptäckten gjorde att Rolf Sannes instinktivt tog till flykt genom att springa in i skogen, men han sköts snabbt ner av tyskarna. Den andre kuriren och chauffören bakbands och fördes senare till Gestapo i Kongsvinger där de förhördes och misshandlades, men utan att avslöja något. Rolf Sannes kropp begravdes av tyskarna i skogen i Liermoen, ca fem kilometer öster om Kongsvinger. Efter krigets grävdes kroppen upp och fördes till Sannes hembygd Larvik där han begravdes på nytt.

Nuvarande status: Monument (2022).

Läge: 60°06' 22.45" N 12°22' 36.70" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Monumentet där Rolf Sannes sköts ligger ligger längs en grusväg lite mitt ute i ingenstans och upprättades i mitten på femtiotalet och börjar bli så där vackert förfallet med mossa som sprider sig på stenen samtidigt som texten blir alltmer svårläslig. Bredvid monumentet finns en enkel beskrivning av händelserna Graven i Liermoen där Sannes tillfälligt begravdes är märkt med ett träkors och en liten informationstavla.

Litteraturtips: Johansson, Anders: De glömda agenterna (2010).