Gimle


1941 flyttade den norske nazistledaren Vidkun Quisling tillsammans med sin hustru Maria in i Villa Grande på halvön Bygdøy strax utanför Oslo. Villa Grande genomgick en omfattande ombyggnation och döptes om till Gimle (en plats i den norska mytologin Ragnarröks överlevare bosatte sig). Quisling hade varit försvarsminister mellan 1931 och 1932 i Peder Kolstads regering. I maj 1933 bildade han partiet Nasjonal Samling. Partiet hämtade mycket inspiration från den nordiska vikingamytologin och var starkt influerade av det tyska Nazistpartiet. Partiet nådde dock aldrig några valframgångar vare sig nationellt eller lokalt. Partiets paramilitära organisation kallades för Hirden och var inspirerat av det tyska SA. Quisling var insatt i de tyska invasionsplanerna och i samband med invasionen av Norge den 9 april 1940 utropade han sig själv till premiärminister och uppmanade de norska militära styrkorna att lägga ner vapnen och kapitulera.

Norges kung och den sittande regeringen vägrade dock att erkänna Quisling som premiärminister och uppmanade till fortsatt kamp. När tyskarna upptäckte att Quisling inte hade något som helst folkligt stöd blev han åsidosatt. Hitler utnämnde istället Josef Terboven till norsk rikskommissarie som bildade en regering av medlemmar från Nasjonal Samling. Först i februari 1942 utnämndes Quisling till norsk ministerpresident, men hans titel var av akademisk karaktär och underställd Terboven. Andra viktiga medlemmar i Nasjonal Samling var bl.a. polisminister Jonas Lie och justitieminister Sverre Riisnæs. Quisling arresterades den 9 maj 1945 i Gimle, satt fängslad på Akershus fästning, ställdes inför rätta i september 1945, dömdes till döden för landsförräderi, förflyttades till fängelset på Møllergata 19 och arkebuserades vid Akershus fästning den 24 oktober 1945.  Kroppen kremerades och placerades sedermera vid familjegraven på Gjerpen kyrkogård i Skien.

Nuvarande status: Bevarat med museum (2011).

Adress: Huk aveny 56, 0287 Oslo.

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Det är ingen överdrift att påstå att Quisling var oerhört hatad av de flesta i Norge. Efter kriget har hans efternamn blivit synonymt med förrädare, inte bara i Norge utan även i andra länder beskrivs landsförrädare som quislingar. Sedan 2005 finns det norska Holocaustsenteret i Villa Grande, vilket är den norska motsvarigheten till den svenska myndigheten Levande historia. Museet är modernt och har hittat en hyfsad balans med information, fotografier och bildspel. Men samtidigt hade jag hoppats att mer av det gamla hade bevarats så som det var på Quisling’s tid. 

Litteraturtips: Dahl, Hans Fredrik: Vidkun Quisling – En norsk tragedi (1993).