Buczyna


Den 11 juni 1942 inleddes den första aktionen mot judarna i Tarnows getto. Razzior i gettot genomfördes och de judar som inte hade speciella stämplar i sina personliga dokument (ett bevis för att de arbetade inom någon industri) fördes iväg. En del dödades på plats, andra dödades vid den judiska kyrkogården. Ca 11 000 deporterades till förintelselägret Belzec, men en stor del mördades i ett skogsområde som heter Buczyna ca en mil väster om Tarnow. I samband med aktionen mördades sammanlagt ca 6000 judar i Buczyna var av ca 800 var barn.

Nuvarande status: Monument (2013).

Läge: 49° 59' 06.78" N 20° 53' 59.55" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Något jag märkt ganska ofta när jag varit i Polen och besökt koncentrationsläger, getton och avrättningsplatser är att grupper med israeliska ungdomar präglas av en säkerhet. I sällskap med grupperna finns det ett flertal säkerhetsvakter. Minst en vakt går alltid före gruppen, en vakt går efter gruppen och däremellan finns det oftast någon eller några vakter som håller uppsikt på omgivningen. Kontakten emellan dem sköts via hörsnäckor. De håller ett vakande öga på allt och alla som sker och händer i närheten av gruppen.

När jag besökte Buczyna i juli 2013 hade jag bil. Inledningsvis var jag ensam på platsen men snart kom det två män som det inte gick att missta för säkerhetsvakter. En av dem frågade mig, hövligt, om det var min bil som stod på parkeringen. Jag pratade med honom och han berättade att sådana säkerhetsrutiner mer eller mindre är obligatoriska för ungdomsgrupper från Israel. Efter att ha scannat av området så inväntade de bussen med israeliska (eller judiska) ungdomar. Allt har givetvis att göra med den hotbild som finns mot israeliska mål. Grupper som reser runt i Förintelsens spår får nog anses vara en potentiell måltavla som måste skyddas.

Litteraturtips: Gilberg, Martin: Holocaust: A History of the Jews of Europe During the Second World War (1987).