Danzig – Matzkau


I oktober 1939 lät SS upprätta en förläggning i Matzkau (polska Mackowych), ca fem kilometer söder om Danzig (polska Gdansk), som kallades för SS-Heimwehr. Fångar från det närliggande koncentrationslägret Stutthof användes i byggnadsarbetet och lägret blev även underställt Stutthof. Lägrets bestod av ca 45 baracker med en kapacitet för ca 3000 soldater. Redan under hösten 1940 avvecklades lägret och lägret blev under en övergångsperiod ett transitläger för s.k. folktyskar från Baltstaterna som skulle förflyttas till det tyska riket. I september 1941 upprättade SS ett straffläger som kallades för Strafvollzugslager der SS und Polizei.

Detta var ett läger för SS och poliser som dömts till straff för bl.a. desertering, ordervägran, defaitism, misshandel, våldtäkt och t.o.m. homosexualitet. Straffgraden varierade alltifrån tidsbestämt fängelsestraff, fronttjänstgöring, tvångsförflyttning till straffkompanier och dödstraff. Bl.a. dömdes en vakt från Stutthof till döden för brott begångna i koncentrationslägret. En del fångar tvångsrekryterades också av s.k. antipartisanförband, bl.a. bestod det ökända förbandet Dirlewanger av medlemmar som rekryterats från lägret. Dirlewanger var ökända för sin brutalitet mot bl.a. partisaner och civila. Lägret började evakueras i februari 1945 då de flesta fångarna skickades till andra fängelser i bl.a. Nürnberg och Mosbach.

Nuvarande status: Raserat (2016).

Läge: 54° 18'40 N 18° 37'1 E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Det finns ruiner och rester kvar lite varstans på det forna lägerområdet. En del är knappt synliga eftersom de ligger bland buskage och kan vara svåra att nå fram till. En del av ruinerna ligger troligtvis även på privat mark. Tyvärr är det svårt att få någon överblick av lägret eftersom det är svårt att veta vad ruinerna och resterna en gång var. Undantagen är barackerna som har sin karaktäristiska rektangulära form med en liten trappa i mitten på ena långsidan. För övrigt känns hela området lite nedgånget och vildvuxet, men det tar givetvis inte bort dess historiska signifikans.

Litteraturtips: Müller, Ingo: Hitler’s Justice: The Courts of the Third Reich (1992).