Gdansk – Post Office


Ca 04.45 den 1 september 1939 gick tyskarna till attack mot Polen genom att från sjösidan anfalla den polska garnisonen på Westerplatte utanför Gdansk (dåvarande Danzig). Men ungefär samtidigt påbörjades en annan attack av tyska polis och SS trupper vid postkontoret i Gdansk. Det som på förhand skulle bli en enkel tysk seger visade sig vara nog så svårt. Ca 50 postanställda hade beväpnat sig och bjöd på hårt motstånd. Men tiden talade för tyskarna, mer vapen, mer manskap och det faktum att delar av byggnaden började kollapsa under tyskarnas ständiga angrepp, som bl.a. inbegrep eldkastare och brandbomber, gjorde att försvararna inte kunde ersätta manskap och material i samma takt som angriparna. Försvararna beslöt därför att kapitulera efter ca 17 timmars strid. Försvararna som av tyskarna ansågs vara terrorister ställdes vid två tillfällen i september inför rätta. Föga förvånande dömdes samtliga till döden och avrättades i början på oktober 1939.

Nuvarande status: Bevarat med museum (2023).

Adress: Plac Obroncow Poczty Polskiej 1/2, 80-800 Gdansk.

Att ta sig dit: Buss eller promenad från centrala Gdansk.

Kommentar:

Postkontoret finns kvar och det finns ett museum som bl.a. tar upp anfallet och försvaret av kontoret den 1 september. Framför postkontoret finns ett stort minnesmonument tillägnat striderna och på innergården bakom postkontoret där försvararna samlades ihop efter att de kapitulerat finns också ett minnesmonument.

Litteraturtips: Smedberg, Marco & Zetterling, Niklas: Andra världskrigets utbrott: Hitlers anfall mot Polen 1939 (2007).