Gdansk – Sobieszewo


Knappt två mil öster om Gdansk vid Sobieszewo hade den nazistiska Riksståthållaren och Danzig Gauleiter Albert Forster ett semesterhus. Det låg inom ett skogsområde men ändå nära till kusten och havet. Huset var i jämförelse med andra prominenta nazistiska ledare blygsamt till sin storlek. Men likt andra nazistiska ledare hade även Forster försett sig med stöldgods och möblerat sitt hus med. Forster var också förtjust i jakt och arrangerade jaktpartyn både för sig själv och gäster i skogarna runt omkring. I anslutning till huset lär det även ha funnits en skyddsbunker i händelse av bombanfall.

Nuvarande status: Bevarad (2021).

Läge: 54°20' 34.53" N 18°52' 23.96" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Huset är tomt och ligger i ett lummigt skogsområde, omgivet av stängsel och bevakas av ett vaktbolag. När jag var där hade jag turen att med viss assistans kunna övertala vakten för dagen att låta mig gå in och fotografera husets exteriör. Huset i sig är inte så stort som kanske skulle kunna tro men det är i behov av renovering. Hur det ser ut inomhus känner jag inte till. Troligtvis är det i privat ägo och förhoppningsvis kanske någon kan få fram medel till att renovera det. Men å andra sidan så är det hus i detta skick som gör att det fortfarande behåller en del utav historien som verkligen gör det värt att besöka.

Litteraturtips: Miller, Michael D: Gauleiter: The Regional Leaders of the Nazi Party and their Deputies, 1925-1945 (2012).