Krakow getto


När tyskarna ockuperade Polen bodde det ca 65 000 judar i Krakow vilket motsvarade ca en fjärdedel av Krakows befolkning. Majoriteten av judarna bodde i Kazimierz distriktet. Omgående infördes antijudiska lagar som begränsade judarnas rättigheter. Krakow låg inom vad som var Generalguvernementet och i november 1939 infördes en lag om att alla judar över tolv år skulle bära en blåvit armbindel med en davidsstjärna som identifikation. Krakow blev också Generalguvernementets huvudstad och Hans Frank blev generalguvernör och inrättade sitt ämbete i slottet Wawel. I maj 1940 började nazisterna att deportera Krakows judar till andra städer och byar utanför Krakow.

I mars 1941 hade majoriteten deporterats men ca 15 000 judar som arbetade inom tyska industrier tilläts vara kvar i Krakow. Samma månad beslöt nazisterna att inrätta ett getto i Podgorze distriktet i södra Krakow för de kvarvarande judarna. I Podgorze distriktet hade det bott ca 3000 människor som nu tvingades bosätta sig i Kazimierz och ca 15 000 judar tvingades bosätta sig i Podgorze. Med tanke på den minimala boyta och antalet begränsade lägenheter tvingades flera familjer att dela lägenhet. Även judar från närliggande byar deporterades till Krakows getto och sammanlagt bodde det ca 20 000 judar i gettot.

Gettot omgavs av en mur och enbart med speciella arbetstillstånd tilläts judarna lämna gettot för att arbeta inom någon tysk industri. En sådan var Oskar Schindlers Deutsche Emaillewaren-Fabrik som upprättades strax utanför gettot. Här fick flera utav judarna en fristad eftersom de skyddades av Schindler. I mars 1942 började nazisterna att deportera de judar som inte behövdes inom industrin till bl.a. det nyöppnade förintelselägret Belzec. Ca 13 000 judar deporterades under andra hälften av 1942.

Det fanns en judisk motståndsrörelse i gettot som till skillnad från andra gettons motståndsrörelser valde att bekämpa tyskarna utanför gettot genom bl.a. sabotage och attentat. Ett sådant attentat genomfördes dagarna före jul 1942. En bomb exploderade på det av tyskarna välbesökta caféet Cyganeria i centrala Krakow och dödade tolv tyskar. I mars 1943 avvecklade nazisterna gettot. Under avvecklingen mördades ett stort antal judar, ca 2000 skickades till Auschwitz där de mördades, övriga skickades till Plaszów strax söder om gettot.

Nuvarande status: Delvis bevarat/raserat med museum (2015).

Adress: Na Zjezdzie, 30-527 Kraków (square).

Att ta sig dit: Spårvagn från centrala Krakow.

Kommentar:

Monumentet över gettot ligger på torget i det f.d. gettot varifrån gettots judar deporterades till bl.a. Auschwitz. Monumentet är bland de märkligaste jag sett. Monument i singular är väl egentligen fel ord att använda eftersom monumentet består av 33 stolar som finns utplacerade över hela torget. Dessutom är det en kopia av monumentet i Oslo där 8 stolar står utplacerade på liknande sätt nere vid hamnen (monumentet i Oslo upprättades 2000 medan det i Krakow upprättades 2005). Det har bevarats delar av gettomuren vid två ställen (Lwowska och Limanowskiego) och delar av Schindlers fabrik finns också kvar. Tack vare eller pga. filmen Schindler’s list råder det en stor kommersialism kring Krakows getto och Krakows judiska kvarter. I Krakow har tyvärr Förintelsen även blivit till en affärsidé. Hotell, affärer, restauranger och andra näringsidkare har förstått att det finns pengar att tjäna på Förintelsen och breder därför ut sig på ett sätt som inte alltid är värdigt. Turister lockas till att besöka inspelningsplatser från Schindler’s list, koncentrationslägret Plaszow, gettot, Schindlers fabrik och Auschwitz.

Litteraturtips: Gilbert, Martin: The Holocaust: A History of the Jews of Europe During the Second World War (1987).