Olsztynek


Mellan 1925 och 1927 byggde tyskarna ett minnesmonument till minne av slaget vid Tannenberg. Detta var ett slag som ägde rum i augusti 1914 utanför staden Hohenstein i dåvarande Ostpreussen (nuvarande Olsztynek ca två mil söder om Olsztyn). Ett slag där den tyska kejserliga armén grundligt besegrade sin ryska motsvarighet. Men att slaget kallades för slaget vid Tannenberg är egentligen direkt felaktigt eftersom Tannenberg (polska Stebark) ligger ca en mil väster om Hohenstein. Men anledningen till att tyskarna valde att kalla det för slaget vid Tannenberg ligger i historien.

1410 ägde ett stort slag rum i Tannenberg (Stebark) där en koalition bestående av polacker, litauer och tartarer besegrade de teutoniska riddarna i ett avgörande slag. Ett slag som fått en given plats i den pangermanska rörelsen och som det skapats en mytomspunnen legend kring. Därför var det viktigt för tyskarna att drygt 500 år senare slå an på denna myt och visa att man tagit en gruvlig revansch för nederlaget 1410.

Monumentet (eller memorialet) bestod av åtta torn som bands samman av en mur och skulle symbolisera de tyska soldaternas hjältemod under första världskriget. För att förstärka denna heroism begravdes vid monumentet även tjugo oidentifierade tyska soldater som stupade i slaget (1914). I augusti 1934 när ”hjälten” från Tannenberg president Hindenburg dog kom han att mot sin vilja att begravas tillsammans med sin fru (Gertrud, död 1921) i en krypta vid monumentet. Begravningen genomfördes under en storslagen ceremoni med Hitler närvarande.

Under Naziregimen genomgick monumentet smärre förändringar och det kom att bli en av de mest dyrkade nazistiska nationella helgedomarna. Flera spektakulära ceremonier, ofta med religiösa undertoner och med döden som tema, ägde rum och inte sällan var Tredje rikets potentater närvarande. När den sovjetiska Röda armén närmade sig Olsztynek i januari 1945 fraktades kvarlevorna av presidenten och hans fru västerut och via omvägar hamnade kvarlevorna i Thüringen. Där hittades de i krigets slutskede av amerikanarna och i augusti 1946 fördes de till en slutgiltig vila på en kyrkogård i Marbug. Den 21 och 22 januari 1945 sprängde tyskarna delar av monumentet.

Nuvarande status: Raserat med informationstavla (2012).

Läge: 53°34'53.10" N 20°15'39.06" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Efter kriget demonterades/förstördes monumentet och material från monumentet kom att användas till andra byggnadsprojekt, bl.a. gettomonumentet i Warszawa och det kommunistiska partiets högkvarter i Warszawa. Idag är hela området mer eller mindre igenväxt men det går fortfarande att hitta stora och små ruin rester lite varstans. Det enda som egentligen är bevarat är en lejonstaty som stod på en ca 8 meter hög pelare strax utanför memorialet. Lejonet står numera på torget i Olsztynek. På 500 årsdagen av slaget avtäcktes i Krakow ett minnesmonument över slaget. Ett monument som tyskarna rev när de ockuperade Polen 1939. Efter kriget hittades delar av monumentet som numera kan ses vid museet i Stebark.

Strax intill monumentet upprättade tyskarna ett krigsfångeläger som kallades för Stalag 1-B Hohenstein där ca 55 000 krigsfångar dog under dess existens. Av själva lägret finns det inget kvar eftersom stora vägbyggen genomfördes (2012) på det forna lägerområdet. Däremot finns det en kyrkogård ca 500 meter från monumentet där offren från lägret finns begravda.

Litteraturtips: Von Der Goltz, Anna: Hindenburg – Power, Myth and the Rise of the Nazis (2010).