Palmiry


Palmiry ligger ca två mil nordväst om Warszawa längs motorvägen mellan Warszawa och Gdansk. Mellan 1939 och 1943 användes skogarna kring Palmiry av nazisterna som avrättningsplats av den polska intelligentian. Nazisterna eftersträvade inte bara att förinta den judiska befolkningen i Polen utan även den polska intelligentian i ett program som kallades för Aktion AB (Ausserordentliche Befriedungsaktion). Den polska intelligentian ansågs av nazisterna vara ett hot mot den tyska hegemonin i det ockuperade Polen. Tusentals hög- och lågutbildade polacker mördades av nazisterna vid olika avrättningsplatser runt om i Polen. Alla människor som nazisterna ansåg kunde vara potentiella ledare för en polsk motståndsrörelse riskerade att mördas. I Warszawa mördades människorna i Aktion AB oftast vid någon plats i något skogsområde utanför Warszawa. En sådan plats var Kampinos skogen utanför den lilla byn Palmiry.

De som mördades i Kampinos skogen och andra liknande platser runt om Warszawa (dessa platser kallades för Ring of Warsaw) hade oftast suttit fängslade i antingen Pawiak fängelset i Warszawa eller Gestapos högkvarter i Warszawa. Mer än 1700 polacker och judar mördades vid 21 bekräftade avrättningar vid Palmiry. Den största avrättningen ägde rum mellan den 20 och 21 juni 1940 då 362 människor mördades. Bland de som mördades i Palmiry fanns polska parlamentets talman Maciej Rataj, Warszawas vice president Jan Pohoski och den olympiske mästaren på 10 000 meter Janusz Kusocinski. Fram till 2009 har kvarlevorna efter 2115 människor hittats i Kampinos skogen och ett annat skogsområde som heter Chojnow. Av dessa har 577 identifierats. 485 personer har också begravts symboliskt i Palmiry eftersom man vet att de mördades i Palmiry men att kropparna inte identifierats. Troligtvis har inte alla kvarlevorna hittats eftersom nazisterna avrättade människor vid olika platser i Kampinos skogen.

Nuvarande status: Museum (2009).

Läge: 52° 20' 2" N, 20° 44' 41" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Palmiry ligger mellan 5 – 10 minuters resväg från huvudvägen mellan Gdansk och Warszawa och är väl värd ett besök. Det finns ett litet musem på platsen och kyrkogården är riktigt stämningsfullt eftersom den ligger mitt inne i en nationalpark omgiven av skogar.

Litteraturtips: Lukas, Richard C: Forgotten Holocaust: The Poles Under German Occupation 1939-1944 (2008).