Piasnica


Ca fem kilometer norr om Wejherowo i norra Polen ligger det ett skogsområde som heter Piasnica och där mördade nazisterna mellan oktober 1939 och våren 1940 mellan 12 000 – 14 000 polacker. Morden var en del utav en aktion som kallades för Intelligenzaktion Pommern som syftade till att eliminera prominenta personer inom regionen Pommern. Inför invasionen av Polen hade tyskarna sammanställt en s.k. bok som kallades för Sonderfahndungsbuch Polen. Detta var en bok med namn på personer som tyskarna ansåg vara ett hot och måste elimineras.

Direkt efter invasionen söktes personerna upp, arresterades, fängslades för att till slut föras iväg till en plats som bl.a. Piasnica där de sköts och begravdes i massgravar. Offren sköts av mordförband, bl.a. Einsatzkommando 16 under ledning av chefen för Danzigs Gestapo SS-Obersturmbannführer, Rudolf Tröger. Andra förband som sattes upp för ändamålet var lokala förband (Selbstschutz) bestående av s.k. folktyskar. Bland offren fanns också ca 1000 mentalsjuka patienter som hämtas från mentalsjukhus i regionen.

Förutom vid Piasnica mördades även polacker i Chojnice, Szpegawsk, Mniszek, Klamry och Fordon. Piasnica var den plats där flest människor mördades inom Intelligenzaktion Pommern. Piasnica har också kallats för Pommerns Katyn. Endast Stutthof skördade fler offer i Pommern än Piasnica. Efter morden försökte nazisterna dölja massgravarna genom att plantera träd och buskar på området och det blev förbjudet för civila att vistas på platsen. På hösten 1944 när den sovjetiska Röda armén närmade sig försökte nazisterna i ett desperat försök att dölja morden genom att gräva upp kropparna och kremera dem över öppna eldar. Ett arbete som genomfördes av fångar från koncentrationslägret Stutthof.

Nuvarande status: Monument (2016).

Läge: 54°40'35.76"N 18°10'27.00"E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Det finns ett flertal monument i skogen samt ett mindre kapell där det emellanåt hålls ceremonier. Massgravarna finns utspridda över ett stort område men är markerade och binds samman av stigar. Det finns även ett stort antal informationstavlor, tyvärr är all information på polska. Hela området är för övrigt väldigt välskött. I närheten av centralstationen i Wejeherowo (ul. Ofiar Piasnicy 6) öppnades i mitten på december 2015 ett museum i en villa som var Gestapos högkvarter. Det var härifrån mordaktionerna planerades och administrerades.

Litteraturtips: Lukas, Richard C: Forgotten Holocaust: The Poles Under German Occupation 1939-1944 (2008).