Posen – Fort Winiary


I norra Poznan (tyska Posen) ligger fort Winiary som var en del utav de fästningar som tillsammans bildade en försvarsring runt Posen. Fortet började byggas under Preussisk styre på 1830-talet och kom att byggas ut och kompletteras under större delen av 1800-talet. Under slaget om Posen i februari 1945 utkämpades hårda strider mellan de tyska försvararna och de sovjetiska angriparna. Fortet kom att bli den sista försvarsposition som tyskarna höll innan de kapitulerade. Fortet kom under dessa strider att skadas svårt.

Det var också vid fortet som den nazistiska guvernören Arthur Greiser avrättades genom hängning på morgonen den 21 juli 1946 inför ca 15 000 åskådare. Greiser hade styrt Posen och Warthegau med sedvanlig nazistisk brutalitet för att cementera den tyska hegemonin och den polska underlägsenheten mellan 1939 och 1945. Han gjorde sig därmed skyldig till brott mot mänskligheten och dömdes till döden av en polsk domstol.

Greiser var ingalunda den sista nazistiska förbrytaren som avrättades i Polen, men han var den sista som avrättades offentligt. Avrättningen hade skapat reaktioner som ett osmakligt spektakel där t.o.m. viss sympati för den dömde hade uttryckts. Trots att den genomfördes tidig morgon för att inte barn skulle närvara fanns det även barn och minderåriga bland åskådarna.

Nuvarande status: Delvis bevarat/raserat med museum/monument (2021).

Adress: Aleja Armii, 61-659 Poznan.

Att ta sig dit: Buss från centrala Poznan.

Kommentar:

Fortet, eller området kring fortet, är idag en stor park med diverse aktiviteter och (militära) museer. Det är också ett strövområde för den som vill picknicka, promenera, träna eller bara koppla av. Det finns även ett stort sovjetiskt minnesmonument och krigskyrkogårdar. Slänten där Greiser avrättades är inget mer än bara en dunge där ingenting ser ut som det gjorde då, inget som jag heller hade förväntat mig. Ändå kan jag tycka det är intressant att bara placera mig själv på platsen.

Litteraturtips: Jerzak, Jaroslaw, Karalus, Maciej: Panzers in the Defence of Festung Posen 1945 (2018).