Den 1 augusti 1944 gjorde den polska hemmaarmén uppror mot tyskarna i Warszawa i hopp om att den sovjetiska Röda armén skulle understödja upproret. Röda armén valde dock att göra halt utanför Warszawa och tyskarna kunde brutalt slå ner upproret. Tusentals civila medborgare mördades av tyskarna vid flera massakrer, bl.a. i stadsdelen Wola där mellan 50 000 – 80 000 civila mördades. Men tyskarna fängslade även tusentals medborgare och förvarade dem i s.k. genomgångsläger innan de deporterades vidare till andra läger. Det största genomgångslägret upprättades i en förort som heter Pruszków, sydväst om Warszawa.
Lägret kallades för Durchgangslager 121 – Pruszków, förkortat Dulag 121, och låg på ett 50 hektars stort fabriksområde som tillhört den polska järnvägsmyndigheten. Före kriget hade man genomfört reparationer på bl.a. tågvagnar. På hösten 1939 övertog tyskarna fabriken och använde lokalerna som ett temporärt krigsfångeläger för polska soldater innan de transporterades vidare. I januari 1941 upprättades ett arbetsläger för judar som tvingades arbeta med att tillverka reservdelar till bl.a. tåg. Fabriken avvecklades på sommaren 1944 och när upproret bryter ut står fabrikslokalerna tomma och passar därmed tyskarnas syften.
Dulag 121 upprättades på initiativ av SS-Obergruppenführer Erich von Dem Bach-Zelewski den 5 augusti och låg således under SS kontroll. Den första transporten till lägret anlände den 7 augusti och därefter anlände flera transporter med både tåg och lastbil till lägret. Förhållandena var katastrofala och antalet fångar ökade i takt med upproret och tusentals människor avrättades av tyskarna. Ett tag diskuterades det på högsta tyska ort om lägrets fångar skulle avrättas men man kom fram till att i istället använda dem som slavarbetare.
Den 11 augusti hamnade lägret under Wehrmacht kontroll vilket gjorde att SS och Gestapos godtyckliga mördande minskade, men inte försvann. Ca 50 000 gick igenom lägret under dess existens mellan augusti 1944 och den 16 januari 1945 då Röda armén närmade sig (Warszawa befriades 17 januari). Hur många som dog i lägret till följd av sjukdom, misshandel eller avrättningar är omöjligt att fastställa förutom att de uppgår till flera tusen.
Nuvarande status: Delvis bevarat/raserat med museum (2011).
Adress: ul. 3 Maja 8a, 05-800 Pruszków.
Att ta sig dit: Bil.
Litteraturtips: Sennerteg, Niclas: Warszawas bödel – Ett tyskt öde (2003).
Det lilla, men dock så intressanta, museet öppnade 2007, det är modernt, informativt men bäst av allt är att det har engelsk översättning. Ett flertal av byggnaderna finns kvar eller har renoverats och flera vakttorn och delar av den mur som omgav lägret finns också kvar. Lägerområdet är annars ett litet industriområde med ett flertal monument och kan besökas.