Radegast fängelse


När tyskarna ockuperade Lodz (tyska Litzmannstadt) den 8 september 1939 övertog tyskarna en fabrik i distriktet Radogoszcz (tyska Radegast). Inledningsvis använde tyskarna fabrikens lokaler som ett omlokaliseringsläger för polacker som skulle deporteras till Generalguvernementet. Fabriken hade bl.a. en fyra våningar hög byggnad som kom väl till pass för ändamålet. Men redan i november 1939 började nazisterna fängsla polacker som tillhörde intelligentian och fram till januari 1940 fängslades ca 2000 personer var av ca 500 dömdes till döden av summariska rättegångar och sköts. Fabriken var aldrig ämnad för att inhysa människor så därför tilläts lokala välgörenhetsorganisationer inrätta primitiva kök, badrum, toaletter och sovsalar. I juli 1940, efter att alla fångar som skulle skickas vidare hade skickats blev fabriken ett officiellt polisfängelse (Polizeigefängnis) och var det största av alla fängelser i regionen.

Enbart manliga fångar satt fängslade och flera utav dem blev deporterade till andra fängelser men även koncentrationsläger som Mauthausen, Dachau och Gross rosen. Kommendant för fängelset var Walther Pelzhausen. Fram till januari 1945 när fängelset evakuerades hade sammanlagt ca 40 000 personer passerat fängelset. Strax innan fängelset evakuerades började nazisterna under oordnade omständigheter mörda de kvarvarande fångarna. Men fångarna gjorde motstånd, men till slut lyckades nazisterna låsa in fångarna i byggnaden och satte eld på den. Ca 1500 fångar dog den dagen. Det är okänt hur många som dog i fängelset mellan 1940 och 1944, men tusentals avrättades i ett skogsområde som heter Zgierz, drygt en mil norr om fängelset.

Nuvarande status: Delvis bevarat/raserat med museum (2012).

Adress: ul. Zgierska 147, 91-490 Lodz.

Att ta sig dit: Spårvagn.

Kommentar:

Fängelset (museet) är mycket välskött med en perfekt blandning av text (engelska), fotografier och andra föremål. Jämförelsevis med det betydligt mer kända Pawiak i Warszawa så är min åsikt att det här fängelset är mer värt ett besök. Dessutom kan man kombinera besöket med stationen Radegast och den judiska kyrkogården, förintelselägret Chelmno finns också inom behörigt köravstånd. Men Lodz är ingen stad som lockar till sig turister, den har ett seglivat rykte om att vara en ful stad. Men för den historiskt intresserade är den väl värt ett besök då museerna är intressanta.

Litteraturtips: Höhne, Heinz: Hitlers SS och Gestapo (1967).