Rzeszów getto


Rzeszów är en stad i sydöstra Polen som ockuperades av tyskarna den 10 september 1939. Vid den tidpunkten bodde ca 15 000 judar i staden vilket motsvarade ca en tredjedel av invånarna. Av dessa flydde mellan 1200 – 1700 judar österut innan staden ockuperades. Många fångades dock in av tyskarna och fördes tillbaka till Rzeszów. Rzeszów blev en del utav Generalguvernementet och tyskarna införde omgående antisemitiska lagar som kraftigt försämrade judarnas tillvaro. I slutet på september 1939 vandaliserades stadens synagogor och judiska kyrkogårdar och judar tvingades till slavarbete. I slutet på oktober infördes en lag om att alla manliga judar mellan 14 och 60 år var tvungna att anmäla sig för arbete.

I december 1939 infördes en lag om att samtliga judar i Generalguvernementet måste bära en vit armbindel med en blå davidsstjärna på höger arm som en form av identifikationsmärke när de vistades utanför hemmet. I slutet av 1939 fanns ett tiotal judiska arbetsläger i och runt omkring Rzeszów. I maj 1940 konfiskerades judarnas bostäder och judarna fick inte längre röra sig fritt i staden. I februari 1941 förtyskades stadens namn till Reichshof och i juni 1941 påbörjade de lokala tyska myndigheterna förflyttningen av stadens judar till det framtida gettot. I januari 1942 upprättades ett getto för de kvarvarande ca 12 000 judarna. Gettot avskärmades från den övriga staden och endast med speciella (arbets) tillstånd kunde judar i gettot lämna gettot för arbete. Många judar slavarbetade i en fabrik (Lisia Gora) som tillverkade delar till flygplan.

I juni 1942 hade ytterligare ca 10 000 judar från närliggande byar och städer skickats till gettot i Rzeszów. Trånga bostäder, brist på vatten, föda, medicin, värme och fungerande avlopp resulterade i epidemier i vilka hundratals judar dog. I juli 1942 påbörjade nazisterna en första (mord) aktion. Ca 2000 judar som nazisterna ansåg improduktiva (oftast gamla och sjuka) fördes iväg till ett skogsområde norr om Rzeszów som heter Glogow (tyska Rudna). Där sköt tyskarna judarna och begravde dem i massgravar. Ca 14 000 judar deporterades från stationen Staroniwa till förintelselägret Belzec. En andra aktion genomfördes i augusti när ca 1000 judar skickades till diverse arbetsläger. Efter de inledande aktionerna upprättades ett mindre getto.

I november 1942 skickades ytterligare ca 2000 judar till Belzec. Efter denna tredje aktion minskade antalet judar till ca 3000 och gettot delades upp i två delar, getto A och getto B. I september 1943 skickades de flesta i getto A till arbetslägret Szebnie, ca fyra mil sydväst om Rzeszów. I november 1943 skickades de kvarvarande judarna i getto A och B till Auschwitz där de flesta mördades. Därefter avvecklades gettot. Av de ca 15 000 judar som vid krigsutbrottet bodde i Rzeszow överlevde endast ca 100 kriget.

Nuvarande status: Återuppbyggt med monument (2015).

Adress: Boznicza 2, 35-064 Rzeszów.

Att ta sig dit: Promenad från centrala Rzeszów

Kommentar:

Minnesmonumentet finns på den gamla judiska kyrkogården varifrån judarna som skulle deporteras samlades innan de tvingades iväg till Staroniwa stationen för vidare transport mot något förintelseläger. Vad som eventuellt finns kvar av bebyggelsen i det forna gettot känner jag inte till, men troligtvis ingenting.

Litteraturtips: Gilbert, Martin: The Holocaust: A History of the Jews of Europe During the Second World War (1987).