Oskar Schindler var en tysk affärsman och industrialist från Sudeten i nuvarande Tjeckien. Han var gift men det hindrade honom inte från att ständigt omge sig med älskarinnor och tog gärna en drink eller två när tillfälle gavs och om det kunde innebära affärskontrakt. Schindler blev medlem i nazistpartiet 1939 och som den opportunist han var skaffade han sig goda kontakter i kölvattnet på den tyska ockupationen av Polen. Genom att använda sig av lagar inom vad nazisterna kallade Aryanisation (industrier fick inte ägas av judar) kunde Schindler skaffa sig kontroll över en emaljfabrik i Krakow som tidigare ägts av judar och använda judiska slavarbetare som arbetskraft. Schindlers relation till sina ca 1000 judiska arbetare (även kallade Schindlerjuden) utvecklades till något mer och han använde all sin list och charm för att inte dessa skulle hamna i Plaszów eller något annat läger.
Han arrangerade också ett möte med kommendanten i Plaszów, Amon Goeth, och lyckades få ca 700 judar förflyttade till en liten industri som var under Schindlers kontroll. Han motiverade sina skäl till att inte låta hans judar deporteras av den enkla anledningen att det var kvalificerad arbetskraft som var viktiga för den tyska krigsproduktionen. Han blev vid flera tillfällen föremål för undersökningar av ekobrott med lyckades varje gång klara sig, ibland med mutor om så krävdes. När Röda armén närmade sig Krakow förflyttade han ca 1100 judar till en fabrik i Brünnlitz i nuvarande Tjeckien (tjeckiska Brnénec) där de fram till befrielsen den 10 maj 1945 producerade ammunition. Efter kriget var Schindler i stort sett bankrutt och han misslyckades ständigt med sina affärer trots ekonomisk hjälp från olika judiska organisationer både i och utanför Tyskland. Han dog fattig och ensam i Frankfurt 1974 i en ålder av 66 år. Han begravdes på den katolska kyrkogården på berget Zion i Jerusalem och fick redan 1967 en plats i De rättfärdigas trädgård (icke judar som med fara för sitt eget liv skyddade judar under kriget) vid Yad Vashem.
Nuvarande status: Delvis bevarat/raserat med museum (2012).
Adress: ul. Lipowa 4, 30-001 Krakow.
Att ta sig dit: Spårvagn och sedan ca 500 meters promenad.
Litteraturtips: Crowe, David: Oskar Schindler (2007).
Mellan 1948 och 2002 tillverkades telekommunikationsdelar av ett företag som hette Telpod i lokalerna. Den Oscars belönade filmen Schindler’s list (1993) skapade ett stort intresse kring Förintelsen och numera går det att göra resor i Schindlers fotspår. Det museum som upprättades i Schindlers f.d. fabrik 2010 är en konsekvens av filmen och har blivit en stor turistattraktion. Museet skildrar inte bara det som hände i fabriken utan inriktar sig på Krakow under den tyska ockupationen där fabriken var en del. Museet är väldigt påkostat och är väl värt ett besök trots den kommersialism som präglar museet. Det positiva med filmer som Schindler’s list är just att det skapar ett intresse kring ett historiskt fenomen, men det negativa är att det uppstår en ren och skär kommersialism där Förintelsen trivialiseras och blir till en affärsidé. På gatan Tadeusza Romanowicza 9 på en sidogata i närheten av fabriken ligger villan som Schindler bodde i under sin tid i Krakow.