Warszawa – Gamla stan


Det som idag kallas för gamla stan i Warszawa började byggas under 1200-talet med slottet som dess dåvarande centrum. Själva marknadsplatsen, eller torget, anlades i slutet på 1300-talet. Runt gamla stan byggdes en försvarsmur och vallgravar för att skydda staden mot angripare. Gama stan var fram till andra världskrigets utbrott den 1 september 1939 en kulturell och social samlingspunkt för Warszawas invånare. Redan på den första dagen av krigsutbrottet bombades Warszawa av tyskarna men utan att åstadkomma någon större skada. Mera omfattande bombangrepp skedde den 8, 13 och 25 september med betydligt större materiella skador och mänskliga förluster. Ca 10 procent av Warszawa förstördes under krigets första månad och fram till kapitulationen i slutet på september. Warszawa bombades på nytt under 1941 när sovjetiskt flyg angrep tyska mål i den ockuperade staden.

Men det är under 1943 som staden mer systematiskt började förstöras. Först när stadens judiska getto jämnas med marken av tyskarna efter att upproret slagits ner i maj 1943. Ett uppror som avslutades med att den stora synagogan sprängdes som en symbolisk gest på att Warszawas getto var utraderat en gång för alla. Nästa förödande slag mot Warszawa kom i samband med att den polska hemma armén gjorde uppror mot tyskarna den 1 augusti 1944 i tron om att den sovjetiska Röda armén skulle komma till undsättning. Av detta blev det inget utan den brokiga skaran av SS- och Polisstyrkor kunde systematiskt slå tillbaka upproret och förstöra allt som kom i deras väg. Efter att upproret slagits ner börjande tyska ingenjörstrupper att systematiskt förstöra Warszawas bebyggelse vilket även drabbade den gamla stan. De byggnader som inte förstörts under slaget sprängdes sönder och samman.

Nuvarande status: Återuppbyggd (2021).

Läge: 52°14' 59.26" N 21°00' 43.88" E

Att ta sig dit: Spårvagn.

Kommentar:

När tyskarna drivits ut från Warszawa i januari 1945 så ställdes frågan om det var värt att återuppbygga staden. Men genom ett omfattande projekt började staden samma månad att återuppbyggas. I stadens historiska centrum (gamla stan) så var ambitionen att till punkt och pricka återskapa de historiska byggnaderna och monumenten med hjälp av gamla ritningar, foton och personliga minnen. Ett tidskrävande arbete som tog flera decennier att förverkliga.

Litteraturtips: Davies, Norman: Slaget om Warszawa: upproret 1944 (2004).