Gorki Leninskiye


Ca 10 kilometer söder om Moskva ligger Gorki Leninskiye och där finns en stor herrgård som fram till den ryska revolutionen 1917 tillhörde diverse digniteter från den moskovitiska eliten. Den senaste var industrialisten och filantropen S.T. Morozov. När den nya Bolsjevikiska regimen av säkerhetsskäl flyttade huvudstaden från Sankt Petersburg/Petrograd till Moskva i mars 1918 förstatligades herrgården och gavs till Vladimir Lenin som privatbostad. Gorki försågs med allehanda lyx och ett hov av tjänstefolk säkerställde att det inte gick någon nöd på Lenin och hans hustru Nadezhda Krupskaya samt hans syster Maria. I takt med att Lenins hälsa försämrades under de kommande åren tillbringade han alltmer tid på Gorki. Bl.a. utsattes han för ett mordförsök i september 1918 som tvingade honom till en längre vila. I maj 1923 och på läkarnas inrådan flyttade Lenin sitt ämbete till Gorki där han också blev kvar fram till sin död den 21 januari 1924.

Nuvarande status: Bevarat med museum (2021).

Läge: 55°30' 16.63" N 37°45' 53.78" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Herrgården och dess interiör är mer eller mindre bevarat som det var för ca hundra år sedan när Lenin dog vilket gör det till ett mycket intressant besöksmål. Det enda som egentligen saknas är människorna som bodde där. En annan intressant detalj är att den Rolls Royce som Lenin köpte 1922 av Storbritannien finns utställd i garaget. Den är specialbyggd med halvband baktill och skidor monterade på framhjulen för att klara av de extrema vinterförhållandena i området. Passande kallades den för Silver Ghost. Förutom att transportera Lenin till Moskva användes den även för jaktutflykter.

I parken finns också en rekonstruktion av Lenins arbetsrum och lägenhet i Kreml. Fram till Sovjetunionens fall 1991 fanns dessa rum bevarade i Kreml, men flyttades och rekonstruerades i Gorki Leninskiye efteråt. I en annan del av parken finns det uppsjö av statyer av framför allt Lenin, men även en och annan av Stalin. Sist men inte minst finns det också ett Lenin museum som upprättades i mitten på åttiotalet. Detta lär ha varit det sista museet som upprättades till Lenins ära under Sovjettiden. Det är en klassisk socialmodernistisk byggnad med diverse utställningssalar om både Lenins och Sovjetunionens ärorika historia. Museets centrala del är dock en staty av Lenin där gränsen mellan historisering och dyrkan vävs samman. På sätt och vis är museet ett museum av museet.

Litteraturtips: Lindgren Stefan: Lenin: En biografi (2001).