Moskva – Patriot Park


Ca sex mil väster om Moskva ligger Patriot Park, en stor militär park med diverse militära utställningar och aktiviteter. En utställning är bl.a. tillägnat tyska militära fordon som erövrades under andra världskriget. En juvel bland dessa fordon är den tyska stridsvagnen Tiger I som troligtvis var och är andra världskrigets mest fruktade och mytomspunna stridsvagn. Rykten om att det fanns ”tigrar” i närheten eller på ingång kunde skapa en demoraliserande effekt hos fienden. Tigern hade ett massivt pansarskydd och var utrustad med ett 88 mm eldrör och därmed oerhört effektiv på långt håll samtidigt som fienden måste komma nära inpå en Tiger för att kunna slå ut den. Nackdelen var att den på bekostnad av detta var långsam, bränsletörstig, dyr att tillverka och den tillverkades mellan 1942 och 1945 i endast 1355 exemplar. Vilket kan jämföras med den sovjetiska T-34 som tillverkades i hela ca 57 000 exemplar.

Tigern i Patriot Park är en s.k. befälstiger med ett litet annorlunda torn och med en bättre kommunikationsradio. Den erövrades troligtvis under den tyska reträtten på östfronten i januari 1945. Det lilla antalet exemplar gjorde också att ytterst få tigrar överlevde kriget. Blev de inte förstörda under själva kriget så var det inte ovanligt att de skrotades efter kriget eller användes som måltavlor tills de helt enkelt sköts sönder och samman för att därefter skrotas. Detta har gjort att det endast finns sju tigrar kvar som kan besökas. Två finns i Moskva, två i Frankrike och en vardera i England, Australien och USA. Ytterligare någon eller några hopplock lär finnas i privat ägo i USA.

Nuvarande status: Bevarad med museum (2021).

Läge: 55°33' 47.95" N 36°49' 05.00" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Patriot Park är en enormt stor militärpark med diverse aktiviteter och museer. Lite elakt men med en dos av sanning har parken från västerländskt håll kallats ett militärens Disneyland. Det som lockade mig hit var att ännu en gång få komma inpå den så mytomspunna Tigern som finns utställd i ett museum på området. Museet har, förutom Tigern, en imponerande uppsättning av stridsvagnar från andra världskriget där tyska erövrade stridsvagnar (fordon) har en framträdande plats. Skulle inte bli förvånad om detta är den största uppsättning av erövrade tyska fordon som finns att tillgå.

Utställningen består också av en respektabel del av japanska fordon som erövrades efter att Sovjetunionen förklarat Japan krig i augusti 1945. Självklart finns även sovjetiska fordon och stridsvagnar utställda, men det känns som att fokus lagts på fienden, och då framför allt Tyskland. Utanför hallarna finns det en minst lika imponerande uppsättning av fordon, flygplan och helikoptrar men som mestadels omfattar tiden efter andra världskriget.

Jag tror att större delen av föremålen i museet tidigare stått vid Kubinka museet, ca sju kilometer väster om Patriot Park, men flyttats till Patriot Park när detta invigdes 2016. I vilken utsträckning Kubinka museet fortfarande tar emot besökare och vilka föremål som finns kvar där låter jag vara osagt. Det nya museet är väl sammanställt och lätt att orientera sig och kan framför allt, till skillnad från Kubinka, besökas individuellt. Det är dock inte helt enkelt att ta sig dit. Rekommenderar att man från Moskva tar en taxi som väntar medan man besöker museet och sedan kör tillbaka till Moskva. Ett på förhand uppgjort pris landar runt en femhundring och det är det garanterat värt i stället för att krångla med ett lokaltåg som ändå stannar ca en mil från museet.

Litteraturtips: Spielberger; Walter J: Tigers I and II and Their Variants (2007).