Moskva – Stalins dacha


I västra Moskva och i ett distrikt som heter Kuntsevo ligger Stalins dacha som mellan 1933 och fram till hans död 1953 var hans personliga residens. Det var hit han återvände efter arbetsdagarna i Kreml och ofta med följe av andra dignitärer inom den innersta politiska kretsen såsom Chrustjov, Beria, Malenkov, Molotov, Voroshilov, Bulganin, Kaganovich och Mikojan. Här fanns allehanda lyx och ett hov av privata tjänare för att serva Stalin, hans familj och gäster. I Kuntsevo var umgänget mer avslappnat men nog så allvarligt och inte sällan flödade alkoholen i stora mängder hos deltagarna.

Stalin förväntade sig att hans gäster blev berusade då det gjorde dem mer pratsamma och avslöjande som eventuellt kunde komma att användas emot dem, eller andra, i ett senare skede. Film och musik ingick också i dessa sammankomster. Dessa dryckeslag och tillställningar varade ofta till långt inpå natten eller morgonkvisten. Detta gjorde att de endast fick ett fåtal timmar sömn innan de förväntade sig infinna sig i Kreml. Det var även i Kuntsevo som Stalins tjänstefolk den 1 mars 1953 hittade honom medvetslös på golvet i hans arbetsrum. Stalin hade någon gång tidigare under den gångna natten drabbats av hjärnblödning. Stalin vaknade aldrig upp ur den koma han hamnat i och avled den 5 mars 1953.

Nuvarande status: Bevarad (2021).

Läge: 55°43' 27.91" N 37°29' 07.84" E

Att ta sig dit: Tunnelbana till stationen Minsk.

Kommentar:

Stalins dacha är mig veterligen bevarad men omhuldad av en mystik. Det är svårt att få fram uppgifter om den och vilken funktion den eventuellt har. Den är väl avskärmad och att besöka den är inte att tänka på. För det krävs det nog kontakter som går betydligt längre än en vanlig turistguide. Hela fastigheten är omgärdad av ett ca 4–5 meter högt grönt plåtstängsel med snårig taggtråd ovanpå samt övervakningskameror. Det går inte att missta ryska myndigheters vilja att till varje pris hålla nyfikna borta från dachan. Så till den grad att det inte ens är möjligt att hitta en minsta liten glipa i stängslet som möjliggör insyn. Orsakerna till denna sekretess och hemlighetsmakeri kan man bara spekulera i.

Litteraturtips: Montefiore, Simon Sebag: Stalin: Den röde tsaren och hans hov (2004).