Yusupov Palace


Längs floden Moika i Sankt Petersburg ligger Yusupov palatset som sedan 1830 tillhörde den förmögna familjen Yusupov. Palatset är också känt för att det var där som den sibiriske mystikern, munken och självutnämnde helaren Grigori Rasputin mördades den 30 december 1916. Rasputin hade lyckats nästla in sig i den tsariska familjens innersta krets och därmed fått makt och inflytande som starkt ogillades av monarkister, däribland prins Felix Yusupov, arvtagare till Yusupov familjens egendomar.

Tillsammans med andra konspiratörer lyckades Felix lura Rasputin till palatset där han i källaren bjöds på te och kakor som på förhand spetsats med gift. Men till synes opåverkad av giftet bad Rasputin om att bli serverad vin. Felix hämtade då vin som också spetsats med gift och Rasputin drack några glas, men fortfarande till synes opåverkad av giftet. Felix hämtade då en revolver från en av de andra konspiratörerna som väntade i ett annat rum. Han gick tillbaka till Rasputin och sköt honom i bröstet. Men Rasputin vägrade dö och lyckades fly ut i trädgården där han slutligen sköts till döds. Rasputins kropp dumpades sedan i floden Malaya Nevka men hittades två dagar senare. Rasputin begravdes den 2 januari med endast tsarfamiljen närvarande.

Nuvarande status: Bevarat med museum (2021).

Läge: 59°55'46.2" N, 30°17'55.32" E

Att ta sig dit: Tunnelbana till stationen Spasskaya.

Kommentar:

Mordet på Rasputin tas upp som ett eget ämne på museet och de aktuella rummen har återskapats. För att ge utställningen mer liv har man skapat vaxfigurer av Rasputin och konspiratörerna och placerat dem på sina respektive historiska platser. Rasputin har egentligen blivit lika känd som både tsarfamiljen och Lenin. Det finns diverse mytbildningar om honom att han skulle ha mördats på initiativ av den brittiska säkerhetstjänsten, att han genom sitt inflytande på tsarfamiljen skulle ha påverkat den politiska utvecklingen, och inte minst hans sexuella utsvävningar och sina eventuella fysiska resurser inom området.

Litteraturtips: Montefiore, Simon Sebag: Romanov: Den sista tsardynastin 1613 – 1918 (2017).