Eda kyrkogård


På Eda kyrkogård, ca fem kilometer söder om Charlottenberg, Värmland, (och ca en mil från den norska gränsen) ligger den tyske soldaten Willi Jutzi begravd. Jutzi tjänstgjorde inom det tyska Luftwaffe och var sedan maj 1940 stationerad vid Gardermoens flygplats. Under tjänstgöringen träffade han den norska flickan Ragna Fevik som arbetade på Garderomens mäss. Trots att Jutzi var gift och hade barn hemma i Tyskland blev de förälskade och bestämde sig för att fly och söka asyl i det neutrala Sverige. Den 26 juni 1941 avvek Jutzi från en permission och flydde tillsammans med Ragna över gränsen vid Skillingmark. De vistades i skogarna kring gränsen tills de efter ca två veckor omhändertogs av svensk polis. Jutzis asylansökan avslogs men Ragna erbjöds att få stanna men avböjde. De återfördes till samma plats som de passerat gränsen, men eftersom det inte fanns några tyska soldater vid gränsen så gömde sig paret återigen i skogen. Både Jutzi och Ragna visste vad som skulle hända om Jutzi överlämnade sig till tyskarna, han skulle omgående skjutas för desertering.

Paret levde under torftiga omständigheter i skogarna kring gränsen tills de i oktober samma år återigen arresterades av svensk polis. Den här gången kontaktade polisen utrikesdepartementet för råd, svaret var klart och tydligt, Jutzi skulle avvisas och återföras till Norge. Ragna erbjöds än en gång asyl men avböjde även denna gång. För att säkerställa att Jutzi avvisades bestämdes att avvisningen skulle ske vid den bevakade gränsövergången vid Eda. Jutzi eskorterades av svensk polis och tanken var att han skulle överlämnas till tysk polis. Men när de kom fram till Eda lyckades Jutzi smita iväg in i skogen. Poliserna tog upp jakten och sköt skarpt men Jutzi lyckades fly. Ragna däremot överlämnades och dömdes till ett mindre straff. Knappt ett år senare hittade ett par ungdomar en kropp i Vrångälven (inte långt ifrån där Jutzi lyckade smita) som identifierades som Willi Jutzi. Vad dödsorsaken var lyckades man däremot inte konstatera. Jutzi begravdes den 8 juli 1942 på Eda kyrkogård.

Nuvarande status: Kyrkogård (2016).

Läge: 59° 50' 24" N 12° 18' 49" E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

För folk i trakterna är Jutzi välkänd och dramat kring hans flykt och vad som hände med honom har skapat en viss mystik i fallet. En mystik som även spridits sig utanför trakterna och tilldragit sig ett så pass intresse att Jutzis grav finns markerad på kyrkogårdens orienteringstavla.

Litteraturtips: Andersson, D.V.: Jutzi: ett drama vid gränsen (1961).