Seodaemun fängelse


Mellan 1910 och 1945 var den koreanska halvön (både Syd- och Nordkorea) ockuperat av det japanska kejsardömet. De japanska kolonisatörerna undertryckte den koreanska befolkningen med brutala metoder och de som inte underordnade sig riskerade att hamna i fängelse och avrättas. Korea styrdes då av japansk Generalguvernör med oinskränkt makt över koreanernas liv. Koreaner tvingades till all form av slavarbete både i och utanför Korea för att förverkliga japans imperialistiska mål.

I Seoul byggdes 1907 ett fängelse i ett distrikt som heter Seodaemun och som öppnade 1908. När Japan ockuperade Korea övertog de fängelset och gav det inledningsvis namnet Keijo men bytte i början på tjugotalet namn till Seodaemun. De huvudsakliga fångarna var koreaner som motsatte sig japanskt styre. Män och kvinnor skildes åt i olika delar av fängelset. Fångar utsattes för både tortyr och misshandel för att framtvinga erkännanden eller avslöjanden. Mord förekom också. I slutet på den japanska koloniala perioden satt ca 3000 fångar i fängelset.

Nuvarande status: Bevarat med museum (2025).

Läge: 37°34'28.21"N 126°57'22.86"E

Att ta sig dit: Tunnelbana till stationen Dongnimmun.

Kommentar:

Efter 1945 fortsatte fängelset att existera fram till 1987 då det stängdes. Delar av fängelset kom då att rivas, dels av ekonomiska skäl, dels för att lyfta fram fängelsets koloniala historia mellan 1910 och 1945. Museet öppnade 1998 och fokus ligger på den koloniala tiden. Numera ligger hela fängelset inklämt i ett utvecklat bostadsområde. Det är ett riktigt intressant museum med flera intressanta utställningar med lagom mycket information. Det finns dessutom mycket bevarat eller rekonstruerat för att ge besökaren visuella intryck. Detta är alltid en svår balansgång att blanda det autentiska med det rekonstruerade. Sammantaget ett intressant museum där Japans koloniala historia alltjämt berör och att det från Sydkoreas sida fortfarande finns ouppklarade saker mellan länderna.  

Litteraturtips: Dudden, Alexis: Japan’s Colonization of Korea: Discourse and Power (2004).