Berlin – Palast der Republik


Palast der Republik byggdes mellan 1973 och 1976 och var den östtyska regeringens (Socialistiche Einheits Partei, SED) högsäte. Riksdagsledamöterna samlades i den storslagna Volkskammer (folkkammaren) för politiska beslut och självförhärligande av den egna rörelsen. Men Palast der Republik var inte bara ett politiskt högsäte. Förutom folkkammaren fanns andra stora lokaler för konserter, teater och andra arrangemang. Oftast med en politisk prägel. Palast der Republik var en symbol för Östtysklands storslagenhet och var en för den tiden en hypermodern anläggning som oftast visades i officiella sammanhang.

Efter Östtysklands fall 1990 visste man inte vad man skulle göra med byggnaden. Trots byggnadens historia och tidigare syfte var det många som ansåg att den borde bevaras som ett historiskt monument över Östtyskland. Andra såg detta som ett skäl till att göra sig av med byggnaden. Andra ansåg att den var en del av Berlins kulturella arv. Sedan fanns det de som såg till byggnadens praktiska betydelse där alla lokaler kunde komma till nytta i andra sammanhang. 2003 bestämde dock det tyska parlamentet att byggnaden skulle rivas och lämna plats för Berlin Stadsslott. Rivningen påbörjades under 2006 och avslutades 2008.

Nuvarande status: Raserat (2006).

Adress: Schlossplatz 1, 10178 Berlin.

Att ta sig dit: Pendeltåg eller tunnelbana till stationerna Hakescher markt eller Alexanderplatz.

Kommentar:

Det finns ett mycket intressant museum om DDR i närheten. Museet har fått kritik eftersom fokus inte ligger på diktaturen DDR utan på det vardagliga livet i DDR. Trots att Östtyskland var en diktatur finns det fortfarande något nostalgiskt och romantiskt över landet som det enade Tyskland slår mynt utav. Det märks framförallt i souvenirbutikerna som säljer massor av DDR souvenirer.

Litteraturtips: Fulbrook; Mary: The people’s state: East German society from Hitler to Hoenecker (2008).