Berlin – Stasi fängelse


Den östtyska politiska säkerhetspolisen Stasi (Staatssicherheit) hade sitt huvudfängelse i ett område i Östberlin som heter Hohenschönhausen (mer om Stasi vid Normannenstrasse). Kvarteret där fängelset ligger tillhörde MfS (Ministerium für Staatssicherheit) och enbart med speciella passersedlar gick det att komma in på området. Muren i all ära men det var i Hohenschönhausen som allt vad muren stod för omsattes i praktisk handling. I juni 1945 tog NKVD (den dåvarande sovjetiska säkerhetspolisen) över ett f.d. matförråd och förvandlade det till ett fängelse för politiska fångar och kallade det för Special Camp no. 3. När fängelset stängdes under 1946 förvandlades källaren till ett fängelse och blev det största sovjetiska fängelset i Östtyskland.

1952 tog MfS över fängelset och expanderade och spärrade av området kring fängelset för omvärlden. Området fanns inte med på några officiella östtyska kartor över Berlin. Mellan 1951 och 1990 hamnade tusentals dissidenter och politiska motståndare i fängelset. Flera kända kritiker till det östtyska SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) partiet fängslades och förhördes i några av de ca 200 celler och förhörsrum som finns i Hohenschönhausen. Om den fysiska tortyren var ett vanligt inslag i den nazistiska regimen var den psykiska tortyren vanligt förekommen hos Stasi. Skickliga förhörsledare pressade fångarna till att göra vissa erkännanden för att slippa vidare tortyr. Fångarna fick oftast inte veta varför de fängslats och de fick leva i en ständig ovisshet om sin egen framtid vilket fick många att bryta samman. Hohenschönhausen stängdes slutligen i oktober 1990 när Tyskland enades.

Nuvarande status: Bevarat med museum (2006).

Adress: Genslerstrasse 66, 13055 Berlin.

Att ta sig dit: Pendeltåg till stationen Landsberger allé och därifrån buss eller ca 20 minuter promenad till Genslerstrasse.

Kommentar:

Undvik den kommersiella Berlinmuren om ni är intresserade av hur Östtysklands repressiva politiska polis fungerade och besök Normannenstrasse eller Hohenschönhausen istället. Här finns det ingen kommersialism, inte en massa turister som trängs, här har man lyckats bevara platsens historiska värde utan att göra det till en affärsidé.

Litteraturtips: Gieseke, Jens: Stasi: Östtysklands hemliga polis 1945-1990 (2017).