Circus Krone


När Nazistpartiet grundades i februari 1920 rådde en turbulent politisk period med inbördeskrig som ett möjligt scenario. För att nå ut till en större folklig massa höll Hitler och andra nazistiska ledare bombastiska tal runt om i München. Innehållen i talen låg främst på Versaillesfördraget och Weimarrepubliken som nazisterna ansåg vara roten till allt ont och Tysklands olycka (judarna var inkluderade i dessa två ting). En lokal som flitigt hyrdes av nazisterna för massmöten och tal var Circus Krone i centrala München. Lokalen hade en kapacitet på ca 6000 – 7000 personer och blev en central plats för massmöten under tjugotalet. Inte sällan förekom slagsmål med kommunistiska sympatisörer i samband med mötena.

I november 1944 höll SS chefen Heinrich Himmler det årliga talet till minne av nazisternas misslyckade kuppförsök i november 1923 i Circus Krone. Normalt sett så höll Hitler detta minnestal men den rådande krigssituationen tillät inte detta. Mellan 1933 och 1939 hölls talen i Bürgerbräukeller och mellan 1940 och 1943 i LöwenbräukellerKrone förstördes under ett bombanfall i december 1944 med återuppbyggdes 1950.

Nuvarande status: Återuppbyggt (2020).

Adress: Marsstrasse 43, 80335 München.

Att ta sig dit: Pendeltåg till stationen Hackerbrücke.

Kommentar:

Krone skulle jag vilja påstå var en plattform och en språngbräda för Hitler och nazisterna. Den stora kapaciteten gjorde att de nådde ut till ett stort antal åhörare som inte ska underskattas i en tid då tal och massmöten var den främsta metoden att nå ut till folk.

Litteraturtips: Kershaw, Ian: Hitler – En biografi (2008).