Laboe – U 995


Strax norr om Kiel och utmed Nordsjökusten ligger den lilla semesterorten Laboe. Vid stranden finns ett minnesmonument (Marinen-Erenmahl) för sjömän av alla nationaliteter som mist livet under tjänstgöring i flottan. Monumentet började byggas 1927 och stod klart 1936 och var då tänkt som ett monument för de tyska sjömän som dog i första världskriget. Men efter andra världskriget blev minnesmonumentet ett internationellt minnesmonument. Det präglas alltjämt och uteslutande av den tyska marinen genom historien. Museet innehåller också ett flertal utställningar bestående av både fartygsmodeller, flaggor och historiska händelser till sjöss.

I anslutning till monumentet ligger den tyska ubåten U-995 som tjänstgjorde i Kriegsmarine mellan 1943 och 1945. På sin meritlista har den nio sänkta skepp, inkl. två krigsskepp. U-995 kapitulerade till brittiska styrkor i Trondheim, Norge, och kom under en period att tjänstgöra i den norska marinen innan hon såldes tillbaka till Tyskland 1971.

Nuvarande status: Bevarad med museum (2007).

Adress: Strandstrasse 92, 24235 Laboe.

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

För er som har sett den tyska filmen Das boot (1981) har en liten känsla av hur det måste ha varit att befinna sig i en ubåt. All heder åt alla oavsett nationalitet som tjänstgjorde i ubåtsflottan under andra världskriget. Ubåten är väl värd ett besök och en av fyra bevarade tyska ubåtar från andra världskriget. De övriga tre är U-505, Chicago, USA, U-534, Birkenhead, England, och U-2540, Bremerhaven, Tyskland. Den sistnämnda hann dock aldrig tjänstgöra innan kriget tog slut.

Litteraturtips: Tamelander; Michael & Hård af Segerstad, Jonas: Havets vargar (2009).