München – Feldherrnkeller


Det var vid Feldherrnkeller (fältmarskalkernas hall) vid Odeonsplatz, München, som Hitlers och nazisternas kuppmakare drabbade samman med bayerska polisstyrkor på morgonen den 9 november 1923. Drabbningen hade föregåtts av Hitlers kuppförsök kvällen innan. När kuppmakarna insett att statskuppen var på väg att misslyckas marscherade ca 2000 kuppdeltagare ut på Münchens gator. Vid Feldherrnkeller stoppades de av polisstyrkor och vid den skottlossning som utbröt dödades fyra polismän och sexton kuppdeltagare. Hitler och Hermann Göring skadades. Göring flydde från Tyskland medan Hitler ställdes inför rätta och dömdes till fängelse i Landsbergs fästning. Mellan 1933 och 1944 samlades ”de gamla kämparna” i Bürgerbräukeller där kuppen hade inletts. Där höll Hitler ett tal för att sedan genomföra en ceremoniell marsch samma väg som kuppdeltagarna tagit i november 1923. Marschen avslutades vid Feldherrnkeller, Odeonplatz, där kuppförsöket slogs ner. Här lade Hitler ner en krans vid det minnesmonument han lät uppföra efter maktövertagandet 1933. Mellan 1933 och 1944 vaktades monumentet av en hedersvakt och förbipasserande förväntades göra Hitlerhälsningen. Men det fanns de som inte ville göra Hitlerhälsningen och dessa kunde för att komma till Odeonsplatz vika av på Vicardigasse och därmed undvika monumentet.

Nuvarande status: Bevarad med minnestavla (2018).

Adress: Odeonsplatz, 80539 München.

Att ta sig dit: Tunnelbana till stationen Odeonsplatz.

Kommentar:

Efter kriget förstördes monumentet men några decennier senare upprättades en minnestavla framför Odeonsplatz till minne av de fyra polismän som dödades under sammandrabbningen med de nazistiska kuppmakarna. Tavlan fanns först i marken, kanske just där de stupade, men den är numera ersatt av en minnestavla på fasaden ungefär mitt emot Feldherrnkeller. Även denna bär namnen på de fyra poliserna som stupade. Sedan 2013 finns det även ett monument i gatan på Vicardigasse till minne för de som tog omvägen via Vicardigasse. Detta monument består av bronsfärgade gatstenar som snirklar iväg ca 18 meter längs gatan.

Den hakkorsflagga som bars vid kuppförsöket och som blodsbefläckades under skottlossningen fick en kvasireligiös status som kan jämställas med den heliga gralen. Flaggan kallades av nazisterna för blutfahne (blodsfanan) och användes i ceremonier för att länka samman de nya flaggorna med det ärorika som just blodsfanan ansågs stå för. Denna fana hade en hedersplats i den Bruna huset intill Königsplatz, men är sedan krigsslutet borta.

Troligtvis blev den förstörd i samband med bombningarna av München där bl.a. det Bruna huset näst intill blev totalförstört. Men, det kan också vara så att den blev en krigssouvenir och följde med tillbaka till USA. Kanske visste inte den som eventuellt tog den dess innebörd, kanske ligger den på någon vind någonstans och väntar på att upptäckas, eller så kanske anhöriga inte förstår att den hakkorsflagga som ligger undangömd i själva verket är en av de heligaste reliker som fanns i Hitlers tredje rike.

Litteraturtips: Kershaw, Ian: Hitler – En biografi (2008).