Kiev – Start stadion


Före andra världskriget var Dynamo Kiev ett fotbollslag i världsklass och bestod av vad man skulle kunna säga ett flertal sovjetiska landslagsspelare. När tyskarna ockuperade Kiev (och Ukraina) förbjöds seriespel och laget upphörde. Från tysk sida var man ändå intresserad av att Kievs befolkning skulle återgå till en form av normalitet. Något som stod Kievborna nära var fotboll och därför tillät man från tysk sida att nya lag bildades och började spela sporadiska matcher. Ett lag som bildades med tyskarnas goda samvete var FC Start som bestod av ett flertal f.d. Dynamo Kiev spelare men också spelare från Lokomotiv Kiev.

I juni och juli 1942 spelade Start sju matcher mot lag från Ukraina, Ungern och Tyskland och vann samtliga överlägset. Laget och matcherna blev populära och tyskarna bestämde sig för att grunda ett eget proffslag för att utmana Start. Tyskarnas lag kom att kallas för Flakelf och bestod av f.d. fotbollsspelare, om än på lägre nivå än FC Starts spelare. Den första matchen mellan FC Start och Flakelf spelades på Zenit stadion den 6 augusti 1942 och vanns klart av FC Start med 5 – 1. Tyskarna ”krävde” revansch och tre dagar senare spelades returmatchen som den kom att kallas för. Matchen spelades inför 2000 personer på Zenit stadion och även denna match vanns av FC Start, om än inte lika överlägset, men likväl med 5 – 3.

Matchen har omgärdats av flera seglivade myter. Bl.a. att tyskarna före matchen hotat spelarna med repressalier om de inte förlorade. En annan myt är att Starts spelare i halvtid inte skulle ge efter för tyskarnas hot och spela andra halvleken för att vinna. En tredje myt är att spelarna direkt efter matchen arresterades av tyskarna. Ytterligare en myt är ett rykte om att vissa spelare sköts som hämnd för förlusten. Även om det finns skäl att tro att matchen inte spelades på lika villkor så har ingen av myterna visat sig vara sanna. Start spelade ytterligare en match mot ett ukrainskt lag i mitten på augusti som de vann med 8 – 0. Lite senare i augusti arresterades åtta spelare från Start, men inte pga. matchen mot Flakelf utan troligtvis för att de misstänktes vara sovjetiska agenter. I februari 1943 avrättades tre spelare, men inte pga. matchen.

Nuvarande status: Bevarad med monument (2019).

Läge: 50°27'21.05"N 30°28'51.69"E

Att ta sig dit: Tunnelbana till stationen Lukianivska.

Kommentar:

Arenan döptes efter kriget om till Start stadion och finns 2019 faktiskt kvar. Om än inte som förr och absolut inte i något bra skick. Både plan och läktare är kanske inte i förfall men nära inpå, men samtidigt ger detta en speciell känsla. Arenan fungerar mer som ett rekreationsområde för motionärer, barnfamiljer eller bara för de som vill komma undan storstadsstressen. Den ligger inklämd mellan bostadshus och man kan egentligen undra varför den får vara kvar eftersom det antagligen är väldigt länge sedan det spelades någon officiell match på planen. Men det kanske är ett kulturhistoriskt arv som inte får förstöras samt att arenan verkar fungera alldeles utmärkt som ett rekreationsområde värd att bevara. Vi får hoppas att den blir kvar och inte faller offer för kommersiella krafter som vill bygga något flådigt bostadshus eller ännu värre, ett köpcentrum. Precis innanför entrén finns det ett minnesmonument tillägnat Start och vid Dynamo stadion (Dynamo Kievs hemma arena) finns det ytterligare ett minnesmonument.

Litteraturtips: Dougan, Andy: Dödsmatchen: Fotboll i nazismens skugga (2000).