Abergavenny


Ca fem mil nordöst om Cardiff och knappt en mil från gränsen till England ligger det en liten stad som heter Abergavenny. En pittoresk liten stad med ca 15 000 invånare och som beskrivs som porten till Wales. Strax nordöst om staden ligger det ett mindre sjukhus som heter Maindiff Court Hospital och där satt mellan juni 1942 och oktober 1945 Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess. Hess hade på egen hand och eget initiativ i maj 1941 flugit till Skottland och hoppat ut i fallskärm strax utanför Glasgow. Syftet med flygningen var att få till en fredsuppgörelse med Storbritannien. Hans begäran att först få träffa hertigen av Hamilton och senare själva Winston Churchill blev det inget utav.

Storbritannien var inte det minsta intresserad av Hess fredstrevare och han blev i stället fängslad som krigsfånge. Först i London Towern, sedan Mytchett Place sydväst om London och i juni 1942 förflyttades han till Maindiff Court Hospital i Abergavenny, Wales. Abergavenny är en liten småstad på den walesiska landsbygden, avskild och enkel att bevaka. Det var förvisso ingen statshemlighet att Hess befann sig i Abergavenny men här kunde han ändå hållas undan från all offentlighet och uppmärksamhet. Hess var under ständig bevakning men hade ändå vissa friheter och kunde i sällskap med vaktmanskap göra utflykter både i och utanför staden. För invånarna i staden var Hess ingen hemlighet och det var inte alls omöjligt att invånarna fick en skymt utav honom.

Efter krigsslutet i maj 1945 förflyttades Hess i oktober 1945 till Nürnberg där han ställdes inför rätta i huvudtribunalen. Han klarade sig undan dödsstraffet och dömdes 1946 till livstids fängelse. Han fördes med andra dömda krigsförbrytare till Spandau fängelset i Berlin. Hess dog i augusti 1987 och hade då under 21 år varit den ende kvarvarande fången i Spandau.

Nuvarande status: Bevarat (2023).

Adress: Ross Rd, Abergavenny NP7 8NF.

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Det går alldeles utmärkt att även ta en halvtimmes promenad från Abergavenny till sjukhuset för den som inte har bil. Sjukhuset är 2023 fortfarande i bruk och består av fyra fristående avdelningar vars patienter har lättare psykiska åkommor. Vilken avdelning eller byggnad Hess satt i känner jag inte till. Troligtvis är det inget som sjukhuset känner att de behvöer eller vill uppmärksamma. Sjukhuset är inte på något sätt och vis avspärrat och man kan därför promenera runt på området utan att det drar till sig uppmärksamhet.

Litteraturtips: Manvell, Roger, Fraenkel, Heinrich: Hess (1973).