George-Elser-Platz


I närheten av nuvarande George-Elser-Platz, München, hade George Elser en lägenhet där han bodde. Elser genomförde ett misslyckat bombattentat mot Hitler i Bürgerbräukeller på kvällen den 8 november 1939. Han fängslades samma kväll vid gränsövergången vid Konstanz när han utan tillstånd försökte passera gränsen till Schweiz. Detta hade dock inget att göra med explosionen i Bürgerbräukeller då någon koppling till Elser ännu inte fanns. När Gestapo i Konstanz förhörde och visiterade Elser hittade de små noteringar om bombtillverkning och avbitartänger vilket väckte misstankar om eventuell koppling till explosionen.

Elser fördes nästkommande dag tillbaka till München där han var en av flera som arresterats i samband med attentatet. Undersökningen av attentatet leddes av chefen för Kripo (Kriminalpolisen) Arthur Nebe som via fynd på brottsplatsen och vittnesmål kopplade ihop Elser med attentatet. Elser kom då att börja utsättas för brutala förhör med tortyr som en metod för att framtvinga erkännanden och avslöjanden om sina planer och eventuella medhjälpare. Inledningsvis avslöjade Elser ingenting men bröts slutligen ner av den upprepade tortyren och de ”skärpta” förhören.

Men Elser agerade helt på egen hand och hans motiv var att han ansåg att Hitler var på väg att störta Tyskland i fördärv. Elser må ha haft kommunistiska sympatier men han var aldrig politiskt aktiv i kommunistpartiet och agerade heller inte på uppdrag av kommunisterna. Han hade under en längre tid arbetat med att bygga en tidsinställd bomb som han sedan gömde i en pelare bakom Hitlers talarstol i Bürgerbräukeller. Hitler lämnade dock mötet (21.07) tidigare än planerat så när bomben detonerade 21.20 fanns inte Hitler kvar och undkom därmed explosionen. Bomben dödade däremot 8 andra personer och skadade ytterligare ca 60 personer.

Efter ca tio dagar förflyttades Elser (och flera familjemedlemmar) till Berlin där Elser sattes i Gestapos högkvarter på Prinz Albrecht Strasse där förhören och tortyren fortsatte. Gestapo var nämligen övertygade om att Elser haft medhjälpare och ingick i en större konspiration. Elser visade och förklarade för Gestapo hur han själv hade byggt bomben genom att rekonstruera den.

Efter förhören på Prinz Albrecht Strasse fördes Elser till koncentrationslägret Sachsenhausen där han fick en form av särbehandling. Tanken var att Elser vid ett senare tillfälle skulle ställas inför en publik rättegång och behövde därför se ansenlig ut. Av detta blev det inget pga. kriget och i början på 1945 fördes han till Dachau där han återigen fick särbehandling av samma skäl. Men inför det oundvikliga nederlaget så beordrades från högsta ort att Elser under största diskretion skulle avrättas. Dödsdomen verkställdes den 9 april 1945 då Elser sköts vid krematoriet i Dachau. Vad som hände med kroppen är okänt, antingen kremerades han eller så kastades han i en någon okänd massgrav.

Nuvarande status: Bevarat med monument (2010).

Adress: George-Elser-Platz, 80799 München.

Att ta sig dit: Tunnelbana till stationen Universität.

Kommentar:

Elser är lika förknippad med motståndet mot nazismen som syskonen Scholl och Stauffenberg men inte alls lika känd och det tog betydligt längre tid för Elser att uppnå ett historiskt erkännande för sin handling. Det är dessa tre som genom sina aktioner fått symbolisera det tyska motståndet mot nazismen och Hitler. Dock så finns det stora skillnader i deras tillvägagångssätt.

Syskonen Scholl (Vita rosen) försökte underminera nazismen genom en spridning av flygblad och därigenom försvaga den. Elser agerade på egen hand och försökte mörda Hitler genom ett direkt attentat utan någon tanke på eventuell efterträdare. Stauffenberg var en nyckelfigur inom Wehrmachts försök att mörda Hitler och själva överta makten.

På flera håll i Tyskland har Elser fått gator och platser uppkallade efter sig och monument har också rests under årens lopp. Det här monumentet består av en stor neonskylt (ca 5 meter diameter) som varje kväll klockan 21.20 börjar ett 60 sekunders långt ljusspel. Anledningen till detta är att Elsers bomb exploderade just 21.20 men då hade Hitler som bekant redan lämnat Bürgerbräukeller.

Litteraturtips: Moorhouse, Roger: Uppdrag: Döda Hitler (2009).