Lönö herrgård


Ca 3 – 4 mil öster om Norrköping ligger Lönö herrgård på en halvö i Bråviken och där bodde mellan åren 1939 och 1981 den svenska revyartisten, sångerskan, skådespelaren och primadonnan Zarah Leander. Zarah föddes 1907 i Karlstad som Sara Stina Hedberg och visade redan i tidiga år en fallenhet för sång, musik och skådespeleri. 1926 sökte hon inträde till Dramaten i Stockholm men blev inte antagen. 1927 gifte hon sig med skådespelaren Nils Leander med vilken hon fick två barn (Göran 1927 och Boel 1929). Trots att hon var småbarnsmor kvarstod drömmen om att bli sångerska och skådespelerska och hon övade sig i smyg hos sina svärföräldrar på Risinge prästgård strax utanför Finspång, Östergötland. Hennes chans kom 1929 när revyartisten Ernst Rolf sökte en ersättare för Margit Rosengren som blivit sjuk inför föreställningen i Norrköping. Zarah satsade allt och lyckades övertyga Ernst att hon var rätt kvinna för rollen. Därefter var vägen öppen för Zarah som blev en firad stjärna på den svenska scenen.

1936 spelade hon i Wien där tyskarna fick upp ögonen för henne. Den tyska stjärnan Marlene Dietrich hade flytt till USA och tyskarna sökte med ljus och lykta efter en ersättare. Hon skrev kontrakt med det tyska filmbolaget UFA (Universum Film AG) som efter nazisternas maktövertagande 1933 hamnade under Josef Göbbels Propagandaministerium. Under trettiotalet var kanske Tyskland ”hetare” än Hollywood och enligt Zarah själv så fick hon erbjudande från både Hollywood och London men valde Berlin eftersom det gav henne de yrkesmässiga bästa förutsättningarna och det var dessutom närmare hem till Sverige.

Zarah var en skicklig förhandlare, lät sig inte övertalas om att bli tysk medborgare och hon blev heller aldrig medlem i nazistpartiet. Hon blev en aktad och firad stjärna men allt som hon gjorde för UFA:s räkning tjänade givetvis regimen. Göbbels kom hon att träffa flera gånger men Hitler träffade hon enligt henne själv endast två gånger och då som hastigast. 1939 köpte hon Lönö herrgård för 235 000 riksdaler, i Berlin bodde hon tillsammans med barnen i en finare villa i Berlin – Dahlem men reste till Sverige och Lönö när tillfälle gavs. Under ett allierat bombanfall över Berlin 1943 träffades Zarahs villa vilket fick henne att flytta hem till tryggheten i Sverige.

Zarahs vistelse och arbete i Tyskland uppskattades dock inte i Sverige och hon sattes mer eller mindre i yrkesmässig karantän efter hemkomsten. Zarah hävdade att hennes val av Tyskland endast var av yrkesmässiga skäl och att det inte låg några som helst politiska eller ideologiska motiv till hennes val. Troligtvis var det på det viset och hon har själv sagt att hon var politiskt naiv och därmed inte kunde förutse konsekvenserna av sitt val. För Zarahs del var karriären viktig och det var Tyskland som erbjöd de bästa möjligheterna. 1949 gjorde dock Zarah comeback på den svenska scenen och på den blev hon kvar ända fram till 1978 då hon drabbades av en hjärnblödning. Zarah dog på Danderyds sjukhus i juni 1981 och ligger begravd tillsammans med sin tredje make, pianisten Arne Hülphers, (död 1978) på Häradshammars kyrkogård. Under sitt liv var Zarah gift tre gånger, Nils Leander (1927 – 1932), Vidar Forsell (1932 – 1943) och Arne Hülphers (1956 – 1978).

Nuvarande status: Bevarad (2016).

Läge: 58° 35'49 N, 16° 44'14 E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Herrgården ägs 2016 av den f.d. riksdagens talman Per Westerberg och ligger på privat mark. Detta gör att det utanför tomtgräns är svårt att få en bra överblick av herrgården.

Zarahs koppling till Nazityskland är fortfarande ett ämne för debatt/diskussion vilket bidrar till att hon inte får det erkännande hon egentligen förtjänar. Att enbart döma henne utifrån grunderna att hon arbetade för UFA är att göra det lätt för sig. Men samtidigt måste man förhålla sig till det faktum att hon arbetade för UFA. En skör balansgång med andra ord. I hennes födelsestad Karlstad har man först på senare år vågat lyfta fram henne ur gömmorna. Det finns en byst av henne innanför entrén till Wermlands operan, och platsen fram operan heter sedan oktober 2021 Zarah Leanders plats. På gatan där hon föddes finns en minnestavla och en utav stadens båtbussar har döpts till Zarah Leander.

Vid Häradshammars hembygdsgård, bara några kilometer från Lönö, öppnade på initiativ av Zarah Leander sällskapet ett museum på hennes 100 årsdag 2007. Museet drivs ideellt och öppettiderna är oerhört begränsade. Men den som hittar dit kommer inte att bli besviken och sällskapet har med små medel lyckats skapa ett intressant museum som är väl värt ett besök. De ideella personer som driver museet är väldigt tillmötesgående och trevliga och kontaktar man museet i förväg är det inga problem att få till ett besök utanför ordinarie besökstider. Vid Risinge prästgård har utedasset som hon smög iväg till för att öva återskapats och där kan besökaren gå in och lyssna på när Zarah sjunger, Vill du se en stjärna.

Litteraturtips: Jacobi, Jutta: Zarah Leander: En stjärnas liv (2007).