Odessa


Hamnstaden Odessa ligger i södra Ukraina och låg vid tidpunkten för andra världskrigets utbrott i dåvarande Sovjetunionen. När Tyskland invaderade Sovjetunionen den 22 juni 1941 deltog rumänska trupper i anfallet. Odessa låg inom ett område som kallades för Transnistrien och låg inom de rumänska ockupationsplanerna. I slutet på juli 1941 lade Hitler fram en begäran till den rumänske diktatorn Antonescu om en slutgiltig attack mot Odessa. Den 8 augusti inledde rumänska trupper anfallet mot Odessa som då var omringat och inneslutna från tre håll. Men de sovjetiska trupperna som fanns i staden försvarade sig furiöst och hindrade de rumänska angriparna från att inta staden. Från havet anlände förstärkningar och material till de hårt ansatta sovjetiska trupperna vilket bidrog till att de kunde hålla ut.

I mitten på september började de sovjetiska trupperna att retirera sydöst mot Odessa. Detta efter ett beslut från Moskvas sida att överge Odessa och evakuera kvarvarande trupper via havet till Krim. Under de två första veckorna i oktober evakuerades ca 120 000 soldater och civila av den sovjetiska Svarta havs flottan. Lägg därtill ett stort antal tonnage i materiel för vidare användning i senare strider. Samtidigt som evakueringen genomfördes pågick hårda fördröjningsstrider inne i själva Odessa. När evakueringen var genomförd den 15 oktober kapitulerade de kvarvarande inneslutna trupperna och gick ett mycket osäkert öde till mötes.

De rumänska förlusterna uppgick till ca 18 000 döda medan de sovjetiska uppgick till 16 500. Den region som Odessa ligger i införlivades i Rumänien. Odessa var ockuperat fram till april 1944 då det återtogs av sovjetiska trupper. Under hela ockupationen härjade sovjetiska partisaner i och omkring Odessa och var ett ständigt orosmoment för de rumänska ockupanterna. I kölvattnet av ockupationen följde en våg av massakrer på Odessas judar.

Nuvarande status: Museum/monument (2009).

Läge: 46° 26' 22.71" N 30° 45' 24.41" E

Att ta sig dit: Spårvagn eller buss.

Kommentar:

Odessa är en av tolv städer i det forna Sovjetunionen som fick utmärkelsen Hero City för sitt uppoffrande och heroiska försvar mot de fascistiska angriparna. Utmärkelsen tilldelades 1965 och består av en obelisk i centrala Odessa. Förutom detta monument så finns det ett flertal mindre monument och museum tillägnat belägringen mellan augusti och oktober 1941. Inte alls så påkostat som motsvarigheterna i bl.a. Moskva, Stalingrad, Kiev, Leningrad och Minsk. Tyvärr så hade jag inte möjlighet att ta del utav allt detta vid mitt besök eftersom tiden var knapp och det fanns annat på agendan och endast ett kort stopp vid obelisken hanns med.

Odessa är kanske annars mest känt för Potemkintrappan nere vid hamnen. Det var här som en av filmhistoriens mest kända scener utspelades i Sergej Eisensteins film Pansarkryssaren Potemkin (1925). Panik bryter ut bland människor i trappan när beväpnade tsarstyrkor öppnar eld mot människorna. Scenen i sig är lång och utdragen och den mest minnesvärda sekvensen är den med barnvagnen som rullar nerför trappan genom korselden.

Litteraturtips: Poulsen, Niels Bo: Dödskampen: Kriget på östfronten 1941 – 1945 (2018).