Rockelstads slott


I Södermanland, ca en mil öster om Flen, vid sjön Båvens södra stränder ligger Rockelstads slott. Slottet började byggas i mitten på 1600-talet men dess nuvarande form härstammar från sent 1800-tal då slottet renoverades. Det är byggt i tegel, i vasastil och är i jämförelse med många andra slott ganska litet. År 1900 övertog greve Eric von Rosen slottet och det är via honom som slottet har sin nazistiska koppling. Fredagen den 20 februari 1920 befann sig Eric von Rosen i Stockholm och var angelägen om att få resa hem, men ett snöoväder gjorde att tågen var inställda. Fast besluten att ändå resa hem kontaktade von Rosen Svenska Lufttrafik AB om de hade möjlighet att flyga honom till Rockelstad. En 27 årig tysk pilot vid namn Hermann Göring såg då en chans att tjäna lite extra pengar och åtog sig uppdraget.

Planet landade vid lunchtid på sjön Båvens is strax nedanför slottet. Vädret var på väg att slå om till snöfall och von Rosen erbjöd Göring att övernatta på slottet. När von Rosen och Göring kom in i slottet presenterade von Rosen Göring för den övriga familjen, däribland hans svägerska Carin von Kantzow (född Fock). Carin var fyra år äldre än Göring och gift med officeraren Nils von Kantzow. Men tycke uppstod omedelbart mellan dem båda och de började träffas i smyg i Stockholm. Relationen blev när den blev känd i den svenska societeten skandalomsusande med tanke på att Carin var gift och hade barn med sin man. Men Carin lämnade både man och barn för att leva tillsammans med Göring, först i Sverige och sedan i Tyskland dit de flyttade 1921. Carin begärde skilsmässa men först i december 1922 gick Carins man med på detta och i januari 1923 gifte sig Carin och Hermann i Stockholm. Vigseln upprepades en månad senare i Tyskland dit paret flyttade för att bosätta sig. Sonen Thomas stannade dock kvar hos sin far i Sverige. Paret levde under sparsamma förhållanden och Carins familj skickade pengar till paret. Carin kom dock att sakna Sverige och sin son fruktansvärt mycket, men det var något hon var tvungen att leva med.

Efter nazisternas misslyckade kuppförsök i München i november 1923 flydde paret först till Österrike och sedan till Italien. Göring hade skadats svårt och tog bl.a. morfin för att lindra smärtorna, problemet var bara att Göring i.o.m. detta blev beroende av morfin. 1925 återvände paret till Sverige där Görings morfinberoende gjorde att hans allmänna tillstånd försämrades och lades med hjälp av Carins familj in på Aspuddens sjukhus. Men missbruket hade också lett till att Göring blivit mentalt instabil och lades därför in en månad för avvänjning på Långbros mentalsjukhus. Göring fick dock återfall och skrev frivilligt in sig ytterligare två gånger på Långbro för avvänjning. Göring hankade sig fram i Sverige genom diverse arbeten för att slutligen återvända till Tyskland 1927. Carin anslöt till Göring vid senare tillfälle. Med åren sviktade Carins hälsa och hon led av ett svagt hjärta och dog under ett besök i Sverige i oktober 1931.

Nuvarande status: Bevarat (2010).

Läge: 59° 2' 22 N 16° 51'25 E

Att ta sig dit: Bil.

Kommentar:

Slottet är 2010 i privat ägo men det och dess omgivande byggnader kan hyras för diverse event.  När Göring sedermera blev Tredje rikets näst mäktigaste man behöll han kontakten med Carins familj som fram till andra världskriget ofta besökte honom i Tyskland. Både Eric och hans bror Clarence vurmade för nazismen och Clarence deltog i en svensk delegation som gratulerade Hitler på dennes 50 års dag 1939. När Clarence politiska (tyska) engagemang uppmärksammades i media år 2000 uppkom en debatt huruvida det var lämpligt att pokalen som delades ut till de svenska mästarna i fotboll bar namnet von Rosens pokal. Clarence var nämligen det svenska fotbollsförbundets första ordförande och pokalen var därför uppkallad till Clarence minne. Pokalen förpassades till förbundets källare och en ny pokal (Lennart Johanssons pokal) har sedan 2001 delats ut till svenska mästarna i fotboll.

Litteraturtips: Fontander, Björn: Görings Sverige – En hatkärlek (2001).